Venäläiset varpaat

0

Tulee päivä, jolloin moni huomaa jalkojensa muuttuneen eriparisiksi. Vain ”reinot” ja crocksit sopivat. Kun korkkarit jäivät kaapin pohjalle, päätin hakea apua. Menin jalka-asiantuntijan, podologin, vastaanotolle.

Hän nosti jalkani hellästi syliinsä ja lausahti: – Nämä jalat eivät ole Satakunnasta. (Hän tiesi porilaisuuteni) – Oikeanpuolinen jalkasi on saksalainen. Ällistyin. Ei hän voinut mitenkään tietää isänäitini suvun olevan alun perin Itävallasta: – Sieltä se saksalaisuus tulee, hän sanoi ja selitti oikean jalan periytyvän isän puolelta, vasemman äidiltä.

Podologi siirtyi vääntelemään vasenta jalkaani: – Tämäpä on mielenkiintoista. Mistä äitisi suku on peräisin? Onko tehty sukututkimusta? Kerroin äitini syntyneen Vaasassa ja asuneen Uudessakaupungissa, muuta en tiedä. – Tällaisia jalkoja näkee paljon Skånessa. Mutta on näitä Suomessakin etenkin rannikolla. Ruotsin sotaväki toi ne Suomeen, hän kertoi ja piti pienen historian oppitunnin. Kenties äidin puoleisessa suvussa jollakin on ollut syrjähyppy skånelaisen sotilaan kanssa.

Jymy-yllätys tuli varpaistani: – Nämä varpaat ovat venäläiset! hän julisti.

Jestas! Ihmekö tuo, että on vaikea kävellä!

Venäläiset varpaat ovat Suomen yleisimmät varpaat. Isovarvas johtaa ja muut pienenevät pikku varpaaseen päin. Välimeren alueella pisin varvas on keskimmäinen ja sen huomaa italialaisista kengistäkin.

Hän piirteli erilaisia varvasmalleja, joista aasialaiset olivat söpöjä, nättejä, pikku pullia tasarivissä.

Tutkimuksen lopputulos: Kengännumeroni väärä ja lesti olematon: – Kaikki kengät uusiksi, hän määräsi ja marssimme kenkäkauppaan. Päädyimme mustiin ”proomuihin”, joista ei juoda samppanjaa vaan sahtia. Leveä lesti ja tiukat nauhat. Korko 3 cm.

Hän oli ensimmäinen mies, jolle naisen kengän seksikkyydellä ei ollut merkitystä. ”Paras korko on 3–5cm, muuten tulee selkä kipeäksi. Suomessa tassutellaan sukkasillaan, se tuhoaa selän ja ryhdin. Kotonakin pitää olla 3 sentin korko”, hän opetti.

Korkokengät ovat hänestä paholaisen keksintö ja näytti kamalia röntgenkuvia vasaravarpaista ja vääntyneistä jalkapöydän luista: – EU suunnittelee korkokengille erikoisveroa niiden aiheuttamista kustannuksista yhteiskunnalle, hän väitti.

Yritin puolustaa kenkien kauneutta: – Ruotsin kuninkaallisillakin on korkokengät, inisin. – Ja pyh, he käyttävät niitä vain julkisuudessa. Katso kuningatar Silviaa, aina järkevät kengät. Myös Victorialla on arkisin hyvät jalkineet. Kuninkaallisetkin käyvät podologilla.

Pirkko Arstila

freelancer