Venla Salaterä saa ToPossa oppia lajilegendalta

0
Venla Salaterän edustama ToPo II voitti maanantaina I-divisioonan mestaruudenKuva: Jani Virolainen

Korihaissa aikoinaan koripallo-oppinsa saanut Venla Salaterä on viime vuosina pitänyt uusikaupunkilaista koripallomainetta yllä naisten pääsarjoissa. Isä Juhan kautta koripallon pariin päätynyt Salaterä on pelannut edellisen viiden kauden aikana 55 ottelua naisten Korisliigassa.

Viime kesänä 24-vuotias koripalloilija vaihtoi seuraa Espoo Basket Teamistä helsinkiläiseen Torpan Poikiin, joka on yksi Suomen perinteisimpiä koripalloseuroja.

– Asun valmiiksi jo Helsingissä ja koulu sijaitsee Pasilassa, joten tuntui vähän turhalta, että lähtisin Espooseen treeneihin, kun lähempänäkin on joukkue, Salaterä kertoo siirron taustoista.

Sekä EBT:ssä että ToPossa Salaterä on pelannut seurojen edustusjoukkueissa Korisliigaa ja kakkosjoukkueissa 1. divisioonaa. Suurempi vastuu peliminuuttien osalta on tullut divisioonassa.

Tällä kaudella Salaterä on Korisliigassa päässyt pelaamaan kuudessa ottelussa keskimäärin reilun neljän minuutin peliajalla. Divisioonassa vastuuta on tullut keskimäärin 25 minuuttia ja pistekeskiarvo on hyvä 12,1, joka on joukkueen kolmanneksi paras.

Suurempi rooli ja vastuu ToPon kakkosjoukkueessa on isoin syy, miksi Salaterä pelaa nyt pääsääntöisesti divisioonassa.

– Liiton rinnakkaislisenssisääntöjen takia en voi ikäni puolesta hyppiä joukkueesta toiseen, vaan olen joutunut tekemään päätöksen Korisliigan ja divarin välillä, Salaterä lisää.

– Olen tykännyt pelata ToPossa. Kaikki joukkuekaverit ovat tosi mukavia ja valmennus on huippuluokkaa, joten ei ole valitettavaa.

ToPon joukkueet harjoittelevat yhdessä, sillä osa pelaajista pelaa rinnakkaislisenssin turvin molemmissa joukkueissa. Myös valmentajat ovat samat.

Salaterä kertoo, että kilpailu on harjoituksissa kovaa ja mitään ei saa ilmaiseksi. Varsinkin, kun treenikaverina on yksi Suomen kaikkien aikojen koripalloilijoista Taru Tuukkanen.

– Kyllä se kivalta tuntuu, kun harjoitusten jälkeen Taru tulee sanomaan, että ”Hyvin treenattu Venla”, Salaterä myhäilee.

– Ei kaikilla ole kuitenkaan samanlaista mahdollisuutta harjoitella hänen kanssaan päivittäin. Koen, että olen oppinut häneltä jo paljon.

1. divisioonassa ToPo II on voittanut 12 ottelua ja hävinnyt yhden. Tulos oikeuttaa sarjassa toiseen sijaan.

Salaterä sai kesällä jatko-opiskelupaikan ja hänellä oli mahdollisuus jatkaa opintoja Helsingissä tai vaihtaa Tampereelle. Päätös jäädä pääkaupunkiseudulle oli kuitenkin helppo.

– Onhan Helsinki aina Helsinki. Kun tänne kerran on muuttanut, niin vaikea täältä on lähteä pois, Salaterä naurahtaa.

Urheilumielessä kumpikin kaupunki tarjoaa hyvät puitteet pelata koripalloa, sillä myös Tampereella on mahdollisuus pelata joko Korisliigassa tai 1. divisioonassa.

Ensi kautta Salaterä ei osaa vielä suunnitella, sillä koulunsa kansainvälisen linjan takia edessä on pakollinen vaihto.

– Jos pelaan täällä koripalloa, niin opiskelut saattavat jäädä katkonaisiksi, Salaterä pohtii.

– Isoja päätöksiä täytyy kesällä tehdä.