Yhden luukun palvelut saatavana kännykästä

0
Rekisteröitymällä Mobiililuotsi-sovelluksen käyttäjäksi saa ehdotuksia sisälläistä jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen tai vaikka harrastuksiin.

Tiistaina julkistettu Mobiililuotsi-sovellus on tarjoaa Vakka-Suomeen muuttaville ja alueella jo asuville digitaalista palveluopastusta. Matkapuhelimessa toimiva sovellus on käyttäjille ilmainen ja on käytettävissä sekä suomeksi että englanniksi. Ajatus uudenlaisesta palvelusta syntyi todellisesta tarpeesta, kaivattiin yhtä kanavaa, mistä olisi löydettävissä mahdollisimman kattavasti tietoa erityisesti uusia asukkaita varten.

– Aloitteen yhden luukun periaatteella, modernisti kännykässä toimivasta palvelusta teki Mirva Salonen . Mobiililuotsi-sovellusta on kehitetty pari vuotta osana Ukipolis Oy:n hanketta yhteistyössä muuttajien digitaalisiin palveluihin erikoistuneen CYF Digitalin kanssa, selvitti Ukipoliksen toimitusjohtaja Katariina Torvinen.

Toteutusta on ollut rahoittamassa myös Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry ja Keskitien säätiö. Poikkeuksellisen Mobiililuotsista tekee se, että sovellus rikkoo niin kunta kuin sektorirajoja kokoamalla yhteen Vakka-Suomen kuuden kunnan tiedot, julkiset palvelut, yritykset ja yhdistykset.

– Muuttajilla on usein esittää ne samat kysymykset asumisesta, paikallisesta terveydenhuollosta, harrastusmahdollisuuksista ja niin edelleen. Mobiililuotsi auttaa niin muuttajia kuin heidän kanssaan työskenteleviä asiakaspalvelijoita löytämään vastaukset tyypillisiin kysymyksiin kätevästi ja maksuttomasti yhden sovelluksen kautta, kertoi hankkeen projektipäällikkönä toiminut Mirva Salonen.

Vakka-Suomen kuntia koskevan sisällön lisäksi Mobiililuotsiin on nostettu linkkejä muutajille myös tärkeille valtakunnallisille sivuille. Lisäksi sovelluksessa tutustutaan vakkasuomalaiseen elämänmenoon.

Sisältöä on ollut valmistelemassa laaja työryhmä, jonka yhtenä jäsenenä on ollut Laitilan kaupungin vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson.

– Olen itsekin muuttanut paikkakunnalle pari vuotta sitten, joten olen voinut oman työni lisäksi tuoda hankkeeseen myös tuoreen muuttajan näkökulmaa. Esimerkiksi kartat ovat uudelle asukkaalle aivan välttämättömiä palveluiden löytämiseksi, kuvaili Andersson.

Mobiililuotsi-sovellusta on mahdollista käyttää rekisteröitymättä.

– Sovellus mahdollistaa myös rekisteröitymisen käyttäjäksi ja oman profiilin luomisen. Tämän jälkeen sovellus antaa suosituksia sisällöistä oman elämäntilanteen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella, selvitti Salonen.

Mobiililuotsi-sovellus ei sisällä mainontaa, eikä rekisteröityjen käyttäjien tietoja luovuteta eteenpäin.

Vastaavaa, koko seutukunnan kattavaa muuttajien mobiilipalvelua ei ole olemassa muualla Suomessa.

– Nyt julkaistun pilottiversion kehitystyö jatkuu ja toivomme runsasta palautetta niin käyttäjiltä kuin kuntien asiantuntijoilta, totesi Mirva Salonen.

– Itse puolestani toivon, että vastaava palvelu olisi mahdollista ottaa käyttöön koko Suomessa. Tarvetta yhden luukun periaatteella toimivalle mobiilipalvelulle on varmasti myös muualla, erityisesti kansainvälisten muuttajien keskuudessa, lisäsi Katariina Torvinen.

Sovellus ladataan osoitteesta mobiililuotsi.fi, eli käyttäjä ei tarvitse sovelluskauppoja. Sovellusta voi myös käyttää puhelimen selaimessa.