Abstraktia ja synkkävaihteista taidetta Virosta

0
Virolaiset Riin Pallon (oik.) ja Kairi Orgusaar esittelevät abstraktia taidetta Crusellin Liljelund-hallissa.

Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa avautuu tänään torstaina kahden virolaistaiteilijan näyttely. Riin Pallon ja Kairi Orgusaar esittelevät maalauksiaan abstraktissa ja synkkävaihteisessa Invisible Horisons -näyttelyssä.

Molemmat taiteilijat ovat kotoisin pienestä virolaisesta Raplan kaupungista. Siellä he ovat jo kymmenen vuoden ajan pyörittäneet paikallista nykytaiteen keskusta. Samalla he ovat järjestäneet tapahtumia ja opettaneet erilaisilla kursseilla.

Suomessa he eivät ole ensimmäistä kertaa esittelemässä töitään, sillä vuonna 2012 taiteilijat olivat Nousiaisissa ja Mynämäellä. Suomalaisten yhteistyökumppanien avulla he halusivat palata Suomeen näyttämään uusia luomuksia.

– Kyselimme taiteilijatuttaviltamme, missä voisimme pitää uuden näyttelyn. On aina hyvä esitellä teoksia kotimaan ulkopuolella, koska silloin teoksia tulee katsottua uudella tavalla. Se on myös meille virkistävää, Pallon kertoo.

Suurin osa esillä olevista teoksista on tehty edellisen kolmen vuoden aikana. Osa teoksista on ollut esillä Dark River -nimisessä näyttelyssä Raplassa, mutta Pallonin mielestä Uudessakaupungissa oleva näyttely kertoo eri asioista.

– Haluan tuoda esille teoksia, joissa katsoja ei pelkästään näe taidetta, vaan tuntee sen. Sisimmissä oleva tunne on paljon vahvempi, mitä näkö.

Hän esimerkiksi mainitsee Nousuvesi-teoksen, jossa öljyväreillä hän kuvailee veden nousua ja laskua.

– Joskus tunteesi nousevat pilviin asti, mutta toisinaan tunteet saattavat lasketa tosi alas. Vähän kuten elämä: on ylämäkiä ja alamäkiä, Pallon kuvailee.

Pallon on opiskellut taidetta Virossa ja Saksassa. Taiteen tekeminen tuo hänelle iloa, kun pääsee ilmaisemaan itseään.

Yhdessä Pallonin kanssa näyttelyä pystyttävä Orgusaar kiinnostui taiteesta jo lapsena. Hänen teoksensa ovat Pallonin tavoin öljyvärimaalauksia, jotka ovat tarkasti harkittuja tekniikaltaan, mutta tulkitakseen niitä, katsoja joutuu tarkkaan harkitsemaan teoksen merkitystä.

– Abstraktit maalaukseni voi nähdä mielenmaisemina. Joissakin olen etsinyt alkukantaisia voimia, jotka määräävät meren vuorovesien, virtausten, myrskyjen ja maanjäristysten rytmin. Toiset liittyvät henkilökohtaisiin tunteisiin, uniin, löytöihin ja havaintoihin, Orgusaar kertoo.

Orgusaar esittelee näyttelyssä, myös hänen lempitaiteilijansa. Hän on maalannut heistä pienen potretin, ja taulun muu pinta kuvaa henkilölle sopivaa tunnetta tai henkeä.

Taiteilijaa on innoittanut Tove Jansson, Georgia O’Keeffe ja Frida Kahlo.

– Tove on erittäin lähellä sydäntäni. Hänen työnsä ja kirjoittamansa tarinansa koskettavat minua. Tutustuin Toven tuotantoon paremmin, kun luin lapselleni Muumi-kirjoja, Orgusaar sanoo.

Pallonin ja Orgusaarin yhteisnäyttelyn avajaiset ovat tänään torstaina Crusellin Liljelund-hallissa kello 18.00. Näyttely on esillä 22. maaliskuuta asti.

Pallonin Nousuvesi-teos kuvaa ihmismielen nousuja ja laskuja.
Kairi Orgusaar esittelee näyttelyssä potretein häntä innoittaneita naisia. Tässä Frida Kahlo.