Akkuklusterin merkitys kasvaa

0
Turun ammattikorkeakoulu selvittää akkuklusterin työvoima- ja osaamistarpeita.

Turun ammattikorkeakoulu kartoittaa Varsinais-Suomen akkuklusterin tilannetta eVeto-projektin avulla. Akkuala ja sähköistyminen ovat keskeisimpiä kasvualoja Varsinais-Suomessa ja jo nyt niiden työllistämisvaikutus on merkittävä. Liikkumisen sähköistyminen lisää akkujen kysyntää koko maailmassa, minkä vuoksi akkuteollisuus on kasvanut voimakkaasti. Viime syksynä Valmet Automotive käynnisti tuotannon toisessa akkutehtaassaan Uudessakaupungissa. Yhtiön toinen akkutehdas toimii Salossa.

Vuosi sitten julkaistu kansallinen akkustrategia ja valtion lähes puolen miljardin euron satsaus alaan ovat myös vauhdittaneet akkuteollisuuden investointeja.

Koko toimialan hahmottaminen on vaikeaa, sillä alihankintaketjut, osaamistarpeet ja muu aihealueeseen liittyvä liiketoiminta poikkeaa perinteisestä teollisuudesta. eVeto-projekti selvittää Varsinais-Suomen alueen akkuklusterin tilanteen ja sen, minkälaisia tarpeita akkuklusterilla on osaamisen ja työvoiman suhteen.

– Alan toimijat tarvitsevat paljon insinöörityövoimaa, se on selvää. Meille ammattikorkeakouluna on tärkeää ymmärtää, missä maakunnassa mennään akkuteollisuuden osalta ja missä yritykset ovat. Kun nämä asiat tiedetään, voimme suunnitella koulutusta ja sitä, mihin se koulutus suuntautuu, sanoo Turun ammattikorkeakoulun teknologiateollisuuden koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Lohtander.

Projektissa tehostetaan viestintää alueellisten erityispiirteiden esiintuomiseksi valtakunnallisesti. Tavoitteena on houkutella myös osaajia alueelle. Projektissa tehdään yhteistyötä Varsinais-Suomen liiton kanssa ja sen on määrä valmistua syyskuussa.