Blinien kanssa simpun ja mateen mätiä–Hyvän jäätilanteen ansiosta Ugissa päästään herkuttelemaan

0
Ravintoloitsija Kalle Keskinen on ilahtunut, että asiakkaat pääsevät vihdoin myös iltaisin syömään, kun koronarajoitukset ovat höllentyneet.

Bliniviikot järjestetään ravintoloissa yleensä heti tammikuun alussa. Tänä vuonna ravintolat kuumentavat vasta nyt blinipannujaan. Koronarajoitusten vuoksi bliniviikkoja ei ole kannattanut järjestää aiemmin, mutta odotus kruunataan:

– Jäätilanne on nyt niin hyvä, että olemme saaneet madetta. Saimme isoja mateita ja niistä myös mateen mätiä blinien kanssa tarjottavaksi, ravintoloitsija Kalle Keskinen Gasthaus Pookista kertoo. Mateesta tehdään ravintolassa myös madekeittoa.

Pooki on tunnettu blineistään. Bliniviikot on järjestetty ravintolassa vuodesta 1986 alkaen joka vuosi, siksi asiakkaat osaavat viikkoja jo odottaa.

Tänä vuonna mateen mädin lisäksi tarjolla on toistakin harvinaista herkkua: härkäsimpun mätiä. Verkkokalastajien riesa, härkäsimppu, on erinomainen mätikala. Monet pitävät härkäsimpun mätiä kaikkein parhaimpana. Mädin väri on hyvin erottuva: se on sinivihreää, kun mateen mäti on vaaleankeltaista, siian vaaleanoranssia ja lohen punertavaa.

– Maku on kaviaarin omainen, aiemmin Gasthaus Pookissa ravintoloitsijana toiminut Simo Reijonsaari kuvailee.

– Uudessakaupungissa on tutkittu härkäsimpun mädin kaupallistakin mahdollisuutta, mutta ei hanke sitten oikein edistynyt. Mädin erottelu hyvälaatuisena vaatii vaivaa, Reijonsaari kertoo.

Gasthaus Pookissa olikin ilo katossa, kun ravintola onnistui tänä vuonna saamaan tätä suurta herkkua. Simppua nousi silakkatroolin mukana.

Pookissa tarjoillaan mateen ja simpun mädin lisäksi perinteistä siian sekä kirjolohen mätiä. Keskinen kertoo, että kaikki mädit ovat kotimaisia, mutta blinit sen sijaan valmistetaan perinteiseen venäläiseen tapaan. Taikinassa käytetään tattaria.

– Blinit paistetaan reilussa voissa hitaasti valurautapannussa. Blinin pitää olla muhkea, mutta pinnasta rapea, hän kuvailee.

Aito blini näyttääkin aivan erilaiselta kuin ohut räiskäle. Blini tarjoillaan yleensä mädin, smetanan ja sipulin kera, mutta ravintolalla on myös muita vaihtoehtoja, kuten lihaa ja kasvissyöjille cavi-artia, eli merilevävalmistetta.

– Se muistuttaa ulkonäöltään hämmästyttävän paljon mätiä.