Bonk-keskuksen toiminta jatkuu ennallaan – Ensi kesän jälkeen selvitetään, onko tarvetta muutoksille

0
Bonkin teollisuussuvun ja erikoisten koneiden tarina on kiehtonut ihmisiä läheltä ja kaukaa.

Kaupunki myi viime vuonna kiinteistöjään ja yksi omistajaa vaihtaneista rakennuksista oli Siltakadulla sijaitseva Bonk-keskus. Omistajavaihdoksesta huolimatta Bonk-museon toiminta jatkuu entisellään ainakin tulevan kesän ajan.

– Bonk aukeaa ihan normaalisti kesäkuun alussa ja mietimme sen jälkeen kiinteistön omistavan Erkka Jäsperlän kanssa, kuinka toimintaa jatketaan. Kokeilemme nyt puolin ja toisin, miten ensi kesä menee, mutta tiedän nyt jo sen, että Erkan kanssa on helppoa ja mukavaa tehdä yhteistyötä, Bonkin toimintaa vuodesta 2018 vetänyt Tuija Talvitie kuvailee.

Talvitie korostaa sitä, kuinka ainutlaatuinen Henrik Helpiön, Alvar Gullichsenin ja Richard Stanleyn luoma tarina Bonkista on. Anjovissähkön synnystä ja toimintavapaista koneista kertova museo on Talvitien mukaan paikka, joka tuo paljon lisäarvoa kaupungin matkailutarjontaan.

– Museo tuntuu vuosi toisensa jälkeen herättävän paljon kiinnostusta. Olen äimistynyt siitä, kuinka tunnettu Bonk on muualla Suomessa ja ulkomailla, Talvitie lisää.

Ennen koronaa Bonkin vuosittaiset kävijämäärät pysyivät melko samalla tasolla. Epidemia vei mukanaan museon yhden tukijalan eli ryhmämatkat, mutta muuten kävijät ovat löytäneet Bonkin tarinan kävijärajoituksista huolimatta. Ensimmäinen koronakesä vuonna 2020 toi museon kaikkien aikojen parhaan tuloksen.

– Heinäkuussa kassakone kilisi jopa 70 prosenttia enemmän kuin aikaisempina vuosina. Viime kesäkin oli vielä koronaa edeltävää aikaa vilkkaampi, mutta hiljaisempi kuin edelliskesä, Talvitie kertoo.

Talvitie sanoo harkitsevansa ensi kesän jälkeen sitä, haluaako hän jatkaa museon ruorissa. Sisustusalan yrittäjänä hänellä on monta rautaa tulessa ilman Bonkiakin.

– Vaikka museon pyörittäminen on antoisaa, on toiminnasta jäätävä myös voittoa. Näillä aikatauluilla en voi pitää museota ilmaisena harrastuksena, vaikka se olisi kuinka mukavaa, hän huomauttaa.

Bonkin kesä pyörii perinteisesti neljän yli 16-vuotiaan kesätyöntekijän voimin. He vastaavat asiakaspalvelusta sekä opastetuista kierroksista.

– Opastus on joka kerta hieman erilainen oppaan persoonasta riippuen, mutta perusjuonen on pysyttävä samana, Talvitie lisää.

Kesätyöntekijöiltä Talvitie toivoo sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa, asiakaspalveluasennetta, oma-aloitteisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta.

– Osa oppaista haluaa jatkaa myös seuraavana kesänä, mutta ensi kesän tilannetta en vielä tiedä, Talvitie jatkaa.