Ensimmäinen sähköjuna saapui Ugiin – VR ja Yara korostavat liikenteen päästöttömyyttä

0
Ensimmäinen sähkövetoinen tavarajuna saapui Hangonsaareen maanantaiaamuna kello 5.25.

Varhain maanantaiaamuna koettiin historiallinen hetki Uudessakaupungissa, kun ensimmäinen sähkövetoinen juna saapui Siilinjärven Ruokosuolta Hangonsaareen Yaran tehtaalle noin kello 5.25.

Fosfori- ja fluorihappoa Hangonsaareen kuljettanut juna lähti Siilinjärveltä sunnuntai-iltapäivällä kello neljän aikoihin ja taittoi matkaa iltaa ja yötä pitkin Jyväskylän ja Tampereen kautta Turkuun ja sieltä Uuteenkaupunkiin.

Kymmeniä vaunuja veti yksin VR:n uusin veturimalli Sr3, jota lempinimeltään kutsutaan Vektoriksi. Jatkossa Uudenkaupungin radalla nähdään myös Sr1-vetureita.

– Merkittävä osa Yaran Uudenkaupungin raaka-ainekuljetuksista tapahtuu rautateitse. Radan sähköistyksen ansiosta voimme nyt hoitaa Yaran Uudenkaupungin tehtaan rautatiekuljetukset lähes päästöttömästi. Tämä tukee Yaran muita ilmastotoimia, Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää iloitsi.

Yaralle jää kuitenkin vaihtotöitä varten dieselveturi, sillä koko rataa tehdasalueella ei ole sähköistetty. Vaihtotöissä käytetään tuttuja Dv12-veturimalleja.

Fosfori- ja fluorihappokuljetusten lisäksi Uudestakaupungista kuljetetaan typpihappoja ja lannoitteita Siilinjärvelle. Ammoniakkia ja bulktavaroita tuodaan Hangonsaareen Vainikkalasta.

Koko matka Siilinjärveltä Uudenkaupungin tehtaille on nyt sähkörataa, joten matkalla ei tarvitse tehdä veturin vaihtoa sähköveturista dieselveturiin.

Yksi suurimmista tavoitteista Uudenkaupungin radan sähköistämiselle oli poistaa veturinvaihto Turun ratapihalla. Näin minimoidaan vaarallisten aineiden kuljetusten osalta erillinen turvallisuus- ja ympäristöriski.

– Liikennöintimalli vähentää Yaran kaikkien rautatiekuljetusten hiilidioksidipäästöjä yli 20 prosenttia, sillä nyt koko rataosa Turusta Uuteenkaupunkiin voidaan operoida kokonaan sähkövedolla, VR Transpointin johtaja Martti Koskinen kertoo.

Koskisen mukaan sähköistetyn rataverkon laajeneminen on VR:lle tärkeää. Sähköistyksen myötä VR voi lisätä päästöttömän sähkövetoisen liikenteen osuutta, joka on jo noin 80 prosenttia kaikesta rautateiden tavaraliikenteestä.

– Tämä on jälleen yksi askel kohti hiilineutraaleja kuljetuksia.

Turun ja Uudenkaupungin radan sähköistämishankkeen suunnittelu aloitettiin vuonna 2018. Hankkeeseen kuului noin 70 kilometriä pituisen radan sähköistys, johon kuului Mynämäen ratapihan molempien raiteiden ja Uudenkaupungin ratapihojen kahden eri raiteen sähköistykset.

Lisäksi Hangonsaareen rakennettiin kohtausraide, joka mahdollistaa junien joustavan toiminnan niin lähtevän kuin tulevankin liikenteen osalta.

Radan 25 000 voltin sähköjännitteet kytkettiin päälle viime vuoden heinäkuussa ja lopulliset viimeistelytyöt saatiin päätökseen lokakuussa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antoi virallisen käyttöluvan radan sähkövetoiselle käytölle tammikuun lopussa.

Hankkeen kokonaiskustannus oli 21 miljoonaa euroa.