Huijarei ja skoijarei

0

Ain niit o ollu, mutt kui ny tuntu silt, ett niit o ain vaa enemmä. Johtu varmaste siit, ett ny niit o ympärs mailma. O se vaa merkillist, ett kui tomse fiini hiano masina ova saan aikkaseks se, ett joka pualelt päästän käsiks ihmisten tileihi. Ei enne vaa.

Kyll Uurekaupunkissaki ennemuino skoijarei ol, mutt kaik melkkest tiäsivä heijä metkus ja oliva varuillas. Ny ei sit raha ol turvas pankissakka. Olin kahten suven töis PYP pankis, eikä tart luullakka, ett siält olsis annettu viarail ihmisil raha toisten tililt.

Me tunnetti melkkest kaik asiakka, yhtläisest ikä melkkest kaik kaupunki asukkakki. Jos jonku veksel ol lankkemas, nii ehtopäiväl ruvetti funteerama, ett ollek se ihmine asia unhottan ja ennen sulkemist Else tavallisest soit ja muistut asiast. Voikost paremppa palvelu olla, ja viäl jämt ilmaseks?

Ihmisil ol siihe aikka pankkikirja, ja siihe merkatti sit otto taik pano. Lehtise Lassi ol ain hiukan kiusahenkki täyn, ja ikä mä kirjoti hänen kirjahas, ett pano, nii hän kysys:”Mistäs tiäsi?” Ett mä punastusi ja oli yhre einen nolo.

Kerra Lassin käve kutenki hiukan klookuste. Hän tul nostama raha ja kerros, ett hän mene Vasost ostama ussemman pari kalsarei, kosk ne ova alennusmyynnis. Parin päivän pääst hän tul jälles pankkihi, ja me tiätty kysymä, ett kumsek kalsari hän ol saan. Lassi men hiuka flaatiks ja kerros, ett ne ova vääränkätissi, eikä Vaso suastun eres ottama niit takasi, kosk ne oliva ollu alennukses. Me nauretti ja sanotti, ett siit sit vaan kät vahettama.

Pankkisiirro eri pankkitte väli käve nii, ett mä karasi niitten klapputten kans pankist toisse, ja asi hoirus al tunnis. Ei ne masina ol paljonka saan asia noppiammaks. No tiätty Uuskaupunk ol piän kaupunk, eikä asioi voi verrat muihin kaupunkeihi eres sillo. Ol se kuitenki, tähän päivähä verrattun, aika turvallist rahaliikennet.

Vanha ihmise ovat tottun luattama polisisihi ja pankeihi ja ova lisäks tottun olema kohteliai. Ikä joku soitta ja sano olevas polis taik joku muu virkailija nii vanh ihmine ei keht lyärä luuri korvaha ja mitä kauemmi siäl toises pääs puhella sitä epävarmemmaks uhri tule. Ei stä muist, ettei saa antta mittän tiaroi eikä missän tapaujses saa sanno ”kyllä”, sit o jo antan luva vaik mihin taik tilan vaik mitä.

Mutt ikä faffa pruukas sanno:”Ei se ol tyhm, joka pettä, vaa se joka anta ittiäs pettä”. Vaik nykysi ei tarvit eres antta ittiäs pettä, kone teke se meijän pualestan.

Yks flik