Naapurimaiden kesken on yleistä keskinäinen nokittelu. Italialla ja Ranskalla on lyödä kovia nimiä kehään, kun kilpaillaan maiden keskinäisestä paremmuudesta historiassa, muodissa, taiteessa tai urheilussa.
Suurista taidemaalareista Italia voi nostaa esille Leonardo da Vincin ja Ranska puolestaan Claude Monet’n. Muodin kärkinimi Italiassa on Gucci ja Ranskassa klassinen Chanel.
Italialaisilla on jalkapallon EM-kultaa kesältä 2021 ja Ranskalla MM-mestaruus vuodelta 2018. Ranskalla on Zidénine Zidane ja Italialla Paolo Rossi.
Italialaisilla on minestronekeitto ja ranskalaisilla pistoukeitto.
Italialainen sanoo buon appetito ja ranskalainen bon appétit.
Italialainen minestronekeitto
170 g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 porkkanaa
300 g keräkaalia
2 prk tomaattimurskaa
8 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
200 g valkoisia papuja
1.5 dl pastaa
pakasteherneitä
Tarjolle
Parmesaaniraastetta
valmista kaupan pestoa
Silppua pekoni kattilan pohjalle, lisää lämpöä vähitellen, jotta pekonista irtoaa rasvaa. Pilko sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Pyöräytä ne pekonin mukaan. Silppua vielä kaali sekaan.
Lisää 2 tlk tomaattimurskaa ja huuhtele ne vedellä ja huilauta mukaan. Lisää vielä pari lihaliemikuutiota.
Anna keiton kiehua 45 minuuttia.
Lisää mukaan pasta. Kypsennä lähes kypsäksi. Lisää viimeiseksi valkoiset pavut ja pakasteesta pussillinen herneitä.
Tarjoile keitto parmesaaniraasteella ja pestolla koristeltuna.
Ranskalainen pistou-keitto
4 porkkanaa
4 perunaa
1 purjo
1 kesäkurpitsa
200 g vihreitä papuja
1 tlk valkoisia papuja
1 tlk tomaattimurskaa
50 g pieniä makaroneja
1,5 l vettä
suolaa
sahramia
Pistou:
2 nippua tuoretta basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua parmesaania
0,5 dl oliiviöljyä
Kuori ja pieni porkkanat ja perunat. Keitä perunoita, porkkanoita ja silputtu purjo suolalla maustetussa vedessä, kunnes kasvikset ovat al dente.
Lisää kesäkurpitsakuutiot, vihreät ja valkoiset pavut, makaronit, tomaattimurska ja sahrami ja keitä noin 10 minuuttia.
Valmista keiton kiehuessa pistou-tahna morttelissa. Survo valkosipulit ja basilikan lehdet hienoksi tahnaksi. Lisää joukkoon parmesaaniraaste. Lisää oliiviöljy vähitellen, aluksi tipoittain ja sitten reilummin, jotta saat ohuen seoksen. Lisää tarvittaessa suolaa.
Laita suureen kulhoon noin puolet pistoutahnasta ja kauhallinen keittoa. Sekoita ja lisää seos keiton joukkoon. Sekoita.
Tarjoile keiton kanssa tuoretta leipää ja loppu pistou-tahna.