Janhua 1962

0

Muutama lisäselvennys Uudenkaupungin Sanomain 19.2. julkaisemaan Janhuaa koskevaan kirjoitukseen ja kuvaan pellolla palavasta ladosta.

Kuva liittyy varusmiehille ja henkilökunnalle järjestettyyn havaintoesitykseen, jossa atomipommin säteilyvaikutus sytyttää rakennuksen tuleen. Koska kyseessä ei ole mikään sotasalaisuus ja kaikkia käytettäviä tarpeita ei siviilissä ole saatavina voinen valottaa tarkemmin koejärjestelyjä.

Itse pommi oli peltoon upotettu 200 litran tynnyri, josta toinen pää oli leikattu pois. Tynnyriin kaadettiin bensiini-kaasuöljyseosta n. 100 litraa ja pohjalle laitettiin sähkönallilla varustettu ARSA-jäämiinapullo.

Tynnyrin suuaukon viereen pystytettiin kaksi seivästä, joihin kiinnitettiin fosforikäsikranaatit. Kun jäämiina räjäytettiin paineaalto nosti bensiini-kaasuöljyseoksen ilmaan. Samalla kun neste nousi ylös tynnyristä se sytytettiin sähkönalleilla varustetut fosforikäsikranaatit. Seurauksena oli korkeuksiin nouseva liki 10 metriä halkaisijaltaan oleva tulipallo.

Tyynelle taivaalle jäi pitkään leijumaan renkaan muotoinen savupilvi. Atomipommin polttavan säteilyn vaikutusta kuvattiin sytyttämällä pellolla oleva lato tuleen. Tämä tapahtui siten, että ladon seiniin oli räiskitty napalmia ja sytyttimenä käytettiin taaskin fosforikäsikranaattia.

Lehden kuvassa näkyy pv:n kantahenkilökuntaa, varusmiehet olivat kauempana katsojaosastona. Latoa käytettiin maalina useamman kerran, joten se pyrittiin aika pian sammuttamaan. Napalm oli bensiinin ja vaaleanpunaisen napalmjauheen kiisselimäistä sekoitusta, jota oli muuten melkoisen vaikea sammuttaa.

Pommin ”isänä” ja rakentajana oli ylivääpeli Onni Kuparinen ja opetustilaisuudessa kouluttajina kesävänskät Ilmari Heinonen ja allekirjoittanut. Esityksessä tuli mielestäni hienosti havainnollistettua atomipommin räjähdys pienoiskoossa; räjähdys, paineaalto, tulipallo, polttovaikutus ja taivaalle nouseva savusieni.

Itselläni oli aikoinaan ottamani valokuva tulipallosta, musta-valkoisen kuvan väritti myöhemmin eräs tykkimies. Valitettavasti valokuva on muuttojen yhteydessä hävinnyt. Valokuvaamo Varjuksen arkistoista negatiivi saattaisi vielä löytyä.

Kauko Kettunen