Janhuan kadut kuin purjelaivassa

0
Keulatie 5 kerrostalon katolta tai parvekkeelta vuonna 1977 otettu kuva Pohjoistullitien suuntaan. Oikealla näkyy Janhuan vanhan omakotialueen taloja.

Janhuan asuinalueeksi kutsuttiin ensin sodan jälkeen muodostunutta omakotialuetta pallokentän ja Pohjoistullitien välissä. Tuolta pientaloalueelta löytyy myös kadunnimi Janhuantie.

Aikaisemmissa Katujen kertomaa -jutuissa kerrottuun Janhuanniemeen kuljettiin kuitenkin tämän alueen pohjoispuolelta, ns. öljymakasiinin kohdalta. Nykyisen Pohitullin koulun risteyksen ja rengasliikkeen hallin kohdalta lähti tie länteen Janhuanniemeen. Kartassa näkyy vieläkin lyhyt Ölimakasiininjuja.

Janhuan omakotialueen ja Janhuanniemen välinen alue oli niittyä ja peltoa ja sitä käytettiinkin pitkään laidunmaana. Varuskunnan toimiessa Janhuanniemellä käytettiin näitä peltoja myös harjoitusalueina.

1970-luvulta lähtien näitä peltoja ryhdyttiin kaavoittamaan Janhuan kerros- ja rivitaloalueeksi. Tässä yhteydessä alueelle kulkeminen vaihtui, nyt Janhualle kuljettiin Pietolankadun kautta.

Uusi maantieyhteys satamaan ja lannoitetehtaalle, Laivanrakentajantie, valmistui Pietolan ja Janhuan väliin vuonna 1985. Janhuan alueen asemakaava vahvistettiin keväällä 1975 ja ensimmäiset kerrostalot Keulatielle valmistuivat 1977. Rivitaloja alueelle ryhdyttiin rakentamaan 1988.

Jo syksyllä 1974 oli Uudenkaupungin kadunnimitoimikunta päättänyt, että tulevan Janhuan asuinalueen kadunnimet liittyvät purjelaivaan ja sen eri osiin. Karttaa katsomalla voi todeta, että laivan keula on selvästi kohti itää, keulasta löytyy myös kaljuuna ja klyyvari ja siellä myös kuohuu ja löytyy myös ankkurin mukaan nimetty puisto.

Messi löytyy keskeltä, samoin märssykori. Takilan alla taas on kölin mukaan nimetty puisto ja laivaa ohjataan peräpäästä ruorista.

Nykyisen Takilatien varrelle valmistui vuonna 1977 Uudenkaupungin jätevedenpuhdistamo. Siihen aikaan sinne kuljettiin kuitenkin Männäistentien kautta.

Laivanrakentajantien valmistuttua 1985 vaihtui kulku jätevedenpuhdistamolle ja sen läheiseen rantaan valmistuneille venelaitureille Takilatien kautta. 2000-luvulla valmistui Takilatien jatke Laivanrakentajantielle Esson täyttölaitoksen vierestä.

Muutama vuosi sitten ns. Janhuanpuhtiin siirtyi myös kaupungin keskusta-alueen matonpesupaikka. Nyt mattoja mennään pesemään Takila- ja Paattipolkuja pitkin.

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut? Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä. Janhuan kerros- ja rivitaloalueen kadunnimet liittyvät purjelaivaan.