Jätehuoltopalveluja uudistetaan

0
Jätehuolto uudistuu ja jätteiden lajittelumahdollisuudet lisääntyvät.

Uudenkaupungin liityttyä LSJH:n osakaskunnaksi on alueen asukkaille tulee lisää jätteiden lajittelumahdollisuuksia tuttujen palvelujen rinnalle. Vuosi 2022 on kaupungin jätehuollossa vielä siirtymävuosi ja jätehuoltopalvelut uudistetaan vähitellen vastaamaan LSJH:n muiden osakaskuntien jätehuollon palvelutasoa sekä uuden jätelain vaatimuksia.

Uudenkaupungin kaupungin ja L&T:n vuonna 2012 solmima sopimus asumisessa syntyvien jätteiden vastaanotosta Munaistenmetsän materiaalinkäsittelykeskukseen on voimassa vielä kuluvan vuoden. LSJH huolehtii jäteasemapalvelujen uudelleenkilpailutuksesta. Jätehuoltopalvelut tuotetaan jatkossakin yhteistyössä ympäristöyritysten ja tuottajayhteisöjen kanssa. Tuottajayhteisöt vastaavat jätteiden vastaanottopaikkojen järjestämisestä muun muassa pakkausjätteille.

Ajankohtaiset Uuttakaupunkia koskevat jätehuoltotiedot löytyvät Uudenkaupungin omilta Jätehuollon palvelut -nettisivuilta.

Tiivistetysti uusikaupunkilaiset voivat viedä sekalaisia kodin jätteitä, kuten vaarallisia jätteitä, kierrätettäviä hyötyjätteitä, metalliromua, siivous- ja remontointijätteitä Lassila & Tikanoja Oyj:n (L&T) Munaistenmetsän materiaalinkäsittelykeskukseen.

Kotitalouksien sähkölaiteromua ja loisteputkia vastaanottaa Remeo Oy:n Uudenkaupungin laitos, risuja ja oksia taas VSV-Energia. Pakkausjätteitä ja pienmetallia sekä paperia voi viedä Rinki-ekopisteille.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kiertävät keräykset Siira ja Pop up -lajitteluasema pysähtyvät kuluvana vuonna myös Uudessakaupungissa. Pop up -lajitteluasemalla otetaan asukkailta maksutta vastaan pieniä, käsissä kannettavia määriä kotitalouksien jätteitä. Pyörillä liikkuva lajitteluasema Siira ottaa vastaan siivous- ja remonttijätettä.

Kuluttajilta kerättävien muovipakkausten vastaanotto on aloitettu Munaistenmetsässä helmikuun alussa. Kartonkipakkausten sekä pahvilaatikoiden vastaanottokapasiteettia lisätään ja poistotekstiilien vastaanotto aloitetaan helmikuun aikana. Materiaalinkäsittelykeskukseen voi tuoda kodin jätteitä, kuten metalliromua, siivous- ja remonttijätettä.

Vanhentuneet lääkkeet, neulat ja ruiskut sekä elohopeakuumemittarit voi toimittaa alueen apteekkeihin. Muu kotitalouksista syntyvä vaarallinen jäte, kuten vanhat kynsilakat, paristot ja maalit tulee toimittaa Munaistenmetsän materiaalinkäsittelykeskukseen.

Kotitalouksien haravointijätteitä otetaan Munaistenmetsässä vastaan huhtikuussa viikolla 16, toukokuussa viikolla 21 ja jälleen syksyllä.

Kaikkien jätemateriaalien vastaanottopaikat Suomessa löytyvät kierrätys.info-sivulta.