Joko jo vihdoin kesällä?

0

Siitä kivasta viikosta tulee kohta kuluneeksi kaksi vuotta. Maaliskuussa 2020 päätin lähteä toteuttamaan yhtä unelmaani ja suunnata Yhdysvaltoihin tarunhohtoiseen New Yorkiin.

Tuo matka täytti kaikki haaveeni ja pääsin kokemaan juuri niitä asioita, joita olin aina halunnut. Suomeen palattuani oli kova hinku päästä kertomaan kaikille reissusta ja näyttää kuvia Empire State Buildingistä, Times Squaresta, One World Trade Centeristä ja urheilutapahtumista.

Matkakuume oli valtava ja mieli teki jo kovasti suunnitella uutta matkaa Atlantin toiselle puolelle. Ne suunnitelmat kuitenkin kariutuivat yllättävänkin nopeasti, sillä korona levisi pikavauhtia meillä päin.

Koronasta, jota jo kirosanaksi voisi kutsua, ei ole tässä tarkoitus meuhkata. Lähinnä havahdun sitä, että siitä on jo tosiaan kaksi vuotta, kun viimeksi olen matkustanut ulkomaille. Ja tarkemmin ajateltuna siitä on myös yhtä kauan aikaa, kun on tehnyt edes mieli matkustaa.

Toki onneksi nyt pikkuhiljaa rajat avautuvat ja matkakuume alkaa jälleen nousta, mutta silti jokin vielä puuttuu siitä, että viitsisi lähteä ulkomaille.

Olen itse tottunut matkustamaan lähes joka vuosi ulkomaille olipa se vaan vaikkapa päiväretki laivalla Tukholmaan. Ulkomaanmatkailu on kuulunut ja tulee kuulumaan omiin sekä perheeni kesärutiineihin. Matkoja ollaan tehty milloin autolla, milloin lentokoneella ja milloin laivalla.

Lapsena sitä vain kuljettiin vanhempien perässä heidän haluamiin paikkoihin. No, ei se nyt kärjistettynä ihan niin ollut, ja kyllä lapsillekin oli kohteita, joihin mentiin.

Mutta tarkoitan sitä, että ei meitä lapsia olisi voinut kotiinkaan jättää, kun vanhemmat matkustelee kolme viikkoa Euroopassa. Lapset pääsivät mukaan näkemään monia uusia ja erilaisia asioita, joita ei todellakaan moni senikäinen lapsi ole hirveästi päässyt kokemaan.

Kesäisestä matkustamisesta tulee tapa ja sitä haluaa jatkaa joka vuosi uudelleen ja uudelleen. Itse olen kiitollinen siitä, että olen päässyt näkemään hienoja kaupunkeja ja kohteita eri puolilta Eurooppaa.

Nyt kun on jo kaksi vuotta edellisestä ulkomaanmatkasta, niin helposti tulee pohtineeksi sitä, onko se matkailu enää samanlaista, mitä se oli silloin.

Veikkaanpa että ei. Joka paikassa on omat turvallisuusohjeensa, joista täytyy aina olla perillä etukäteen. Lentoasemilla ja laivaterminaaleilla ahdistaa mahdollinen ihmispaljous muutenkin ja nyt pitäisi muistaa pitää maskia yllä ja desinfioida käsiä aktiivisesti. Eli muiden normaalien toimenpiteiden lisäksi pitäisi muistaa huolehtia koronaturvallisuudesta.

Se on ehdottomasti hyvä asia, että tarvittavat toimenpiteet tehdään, että pääsemme taas turvallisesti matkustamaan. Pointtini oli se, että matkustaminen tulee kyllä olemaan jatkossa erilaista, kun otamme huomioon uuden maailmantilanteen. Sen me joudumme hyväksymään ja elämään sen kanssa.

Viimeisin matkakuume iski viime sunnuntaina, kun seurasin uuden Viking Gloryn saapumista Turkuun. Jotenkin se oli sykähdyttävän näköistä nähdä, kun iso laiva lipuu pitkältä matkalta kohti kotisuomea. Samalla kyllä alkoi mieli päästä jossain vaiheessa tuohon uuteen laivaan.

En perinteiselle ryyppyristeilylle, vaan ihan tavalliselle laivamatkalle ja päiväretkelle Tukholmaan.

Jospa nyt sitten tänä kesänä.

Eero Siivonen

toimittaja