Harvassa ovat urheilulajit, jotka voi aloittaa aikuisena ja päästä huipulle. Body fitness sitä kuitenkin on. Helpoksi tietä ei kuitenkaan voi kutsua.
Laji vaatii kurinalaista elämää eikä sovi hätäiselle. Lihas kasvaa vain treenaamalla, ja ruokavalion täytyy olla kunnossa ennen kuin on kisalavoille astuminen. Moni kutsuukin body fitnessiä elämäntavaksi.
Laitilalainen Heidi Mannila aloitti tavoitteellisen body fitness harjoittelun raumalaisen valmentajansa Susanna Hurskaisen opeilla vuonna 2019. Ihan nollasta Mannila ei aloittanut, sillä hän on aina tykännyt käydä salilla, harrastanut tankotanssia ja juossut puolimaratoneja.
Fitness-urheilusta Mannila oli haaveillut jo pitkään. Lajin aloitus kuitenkin siirtyi, kun Heidi Mannila tapasi laitilalaisen Samuli Mannilan ja perheeseen syntyivät Jami vuonna 2012 ja Jessi 2014.
– Kun lapset kasvoivat, niin palo lajiin oli olemassa.
Viime keväänä Heidi Mannila oli valmis ensimmäisiin kilpailuihinsa.
– Tavoitteena oli olla kaatumatta lavalla korkokengissä.
Tavoite ylittyi moninkertaisesti. Mannila sijoittui yli 35-vuotiaiden masters-sarjassa sekä yleisessä sarjassa SM-neloseksi.
Syksyllä hän osallistui suuremmin odotuksin toisiin kisoihinsa.
– Ne olivat urheilijana minulle pettymys. Yleisessä sarjassa olin SM-yhdeksäs. PM-kisoissa sijoitus oli 12. Omassa ikäsarjassa tosin olin kolmas, mikä toi minulle MM-kisapaikan.
MM-kisat Espanjassa Heidi Mannila päätti kuitenkin jättää väliin.
– Molempia viime vuoden kotimaan kisoja oli koronan takia siirretty, ja olin ollut kisadieetillä yhdeksän kuukautta. Kroppa oli niin kovilla, että sen täytyi saada palautua.
Pääsy parissa vuodessa huipulle on vaatinut työtä. Heidi Mannilan älykellon muistiin on taltioitunut viime vuodelta kuntosalitreeniä 280 tuntia muun, aerobisen harjoittelun lisäksi. Käytännössä kuntosalilla Mannila viihtyy noin 30–40 tuntia kuukaudessa.
Toisaalta vähintään kerran viikossa on lepopäivä ja joka 6–8 viikko on lepoviikko. Lihas tarvitsee kasvaakseen lepoa.
Heidi Mannilan arki on tarkasti aikataulutettua, niinpä lepokin tulee kellotettua.
– Yöunien määrää on tullut seurattua. Menen lasten kanssa samaan aikaan nukkumaan.
Urheilu ei kuitenkaan ole ensihoidossa työskentelevälle Mannilalle rasite vaan voimavara.
– Välillä on päiviä, ettei ehdi istua. En edes muista, kuinka monta vuotta on siitä, kun olen katsonut telkkaria.
Mannila pitää tärkeänä, ettei hänen harrastamisensa vie perheeltä mitään pois. Paljon tehdään yhdessä.
– Viime kesänä olimme monta kertaa kuntorappusissa koko perhe. Samulin kanssa urheileminen on myös yhteistä aikaa.
Heidi Mannila kiittelee myös Laitilan lyhyitä välimatkoja, joten lapsia ei tarvitse kuljettaa omiin harrastuksiin, jääkiekkoon, jalkapalloon ja voimisteluun.
Fitness-urheilua on yleisesti kritisoitu siitä, että se voi altistaa syömishäiriöille, kun ravintoa ja kehoa kontrolloidaan tarkasti.
– Syömme koko perhe terveellistä, puhdasta kotiruokaa. Lapset tietävät, että äiti vain syö karkkia vähän vähemmän.
Terveyttään Mannila tutkii säännöllisesti laboratoriokokeilla, joissa seurataan vitamiiniarvoja, kilpirauhasen toimintaa ja maksa-arvoja.
Heidi Mannila kuuluu tiimiin Team West Coast fitness academyyn. Tiimissä keskitytään urheilijan kokonaisvaltaiseen valmentamiseen, myös psyykkiseen osuuteen.
– Kisoissa rasvaprosenttini oli noin yhdeksän.
Muutos kisakunnosta takaisin normaaliin voi olla mielelle haastavaa.
– Minäkuvan terveenä pitämiseen tulee kiinnittää huomiota.
Mannila kokee body fitnessin olevan hänelle sijoitus hyvinvointiin.
– Valmennus ei maksa sen enempää kuin personal trainerit ottaisivat muutenkaan.
Kuntosalimaksun lisäksi kustannettavaksi tulee muun muassa 250 euron kisalisenssimaksu ja uutena monta sataa euroa maksavat kisabikinit.
– Itse ostin ne kirpputorilta ja ompelija viimeisteli ne sopiviksi.
Fitness-urheiluun yhdistetään myös silikonirinnat tai muita kauneusihanteita. Heidi Mannilan mukaan näillä ei kuitenkaan ole kisalavalla mitään merkitystä.
– Urheilijan fysiikka menee kaikkien näiden edelle.
Mannilan harjoitteluun korona ei ole vaikuttanut, sillä ammattimaisesti urheilevat ovat saaneet harjoitella poikkeusoloissakin.
– Ensi syksynä tavoite on sijoittua yleisessä sarjassa kuuden parhaan joukkoon.
Mannila ei koe kurinalaista urheilijan elämää raskaana.
– Jotenkin tämä on minulle helppoa. On kiva, että on tavoite ja päämäärä.
Ensi syksynä valkokankaille tulee kotimainen elokuva Punttikomedia . Elokuvassa selkäkipuisesta kirjastonhoitajasta kuoriutuu kuntosalilla lihaskimppu. Elokuvaa tähdittävä Iina Kuustonen on kertonut julkisuudessa yllättyneensä, että fitness-urheilija elää huippu-urheilijan elämää.
Mannilan mukaan tosielämässäkin on tapauksia, joissa rapakuntoinen treenaa itsensä huippukuntoon. Kisalavalle nousevat kilpailijat eivät ole toisiaan kamppaavia vastustajia vaan kilpasiskoja, joita tsempataan lämmöllä. Koskaan ei tiedä, mitä kukin on matkallaan kohdannut.
– Kaikki on mahdollista. Ei ole mitään ihmiskehoa, jolle body fitness ei sopisi.
Heidi Mannilan urheilullista elämää voi seurata
Instagramissa @heidiimannila