Kalannin molemmissa kouluissa pian remontti – yläkoululaiset siirtyvät syksyllä Männäisiin

0
Kalannin yläkoulun pihalla viimeistellään alakoululaisten väistötiloja.

Kalannin Männäisten alakoululaiset muuttavat uusiin väistötiloihin yläkoulun pihalle hiihtoloman aikana. Kolmen vuoden käyttöön tarkoitetut väistötilat tulivat valmiiksi tammikuun aikana.

– Muutto kuitenkin tehdään hiihtolomaviikon aikana, jotta se sujuu jouhevammin. Esikoululaiset puolestaan aloittavat väistötilamoduuleissa maaliskuussa, kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoo.

Väistötilamoduuleissa käyvät alakoululaiset käyttävät Kalannin yläkoulun jakelukeittiötä, ruokalaa, liikuntahallia ja ulkoliikuntapaikkaa. Alakoululaisille tehdään lisäksi oma piha-alue, joten yläkoulun asvalttikentälle eli entiselle pysäköintialueelle hankitaan miniareena ja koripallotelineet. Alueelle siirretään myös Männäisten koulun pihalta penkkiryhmiä.

– Kaikki väistötiloihin liittyvät pihavälineet hankitaan ja asennetaan urakassa. Sen kilpailutus käynnistyy mahdollisimman pian ja siihen sisältyvät myös kadunrakennustyöt ja pysäköintialueen viimeistelyt. Maisematyölupaa haetaan parhaillaan. Töiden aloitus riippuu kelioloista, mutta viimeistään huhtikuussa olisi tarkoitus aloittaa pihatyöt, Nikkari sanoo.

Männäisten alakoululaisille piti rakentaa väistötilat, koska entisessä koulukiinteistössä on kärsitty pitkään sisäilmanongelmista. Tiloihin hankittiin viime vuonna ilmanpuhdistimia ja tämän vuoden aikana tilakohtaisia puhdistimia on tarkoitus vielä lisätä.

Tarkoituksena nimittäin on, että yläkoululaiset muuttavat Männäisten koulun Kuusela- ja Koivula A – rakennuksiin siksi ajaksi, kun yläkoulua kunnostetaan. Yläkouluun tehdään korjauksia miljoonalla eurolla siten, että tiloja olisi mahdollista pitää koulukäytössä vielä seuraavan viiden vuoden ajan.

Nikkarin mukaan tulevien vuosien aikana kaupungissa on tehtävä päätös esimerkiksi siitä, että saneerataanko Kalannin yläkoulu laajemmin tai rakennetaanko alueelle vaihtoehtoisesti uusi alakoulu.

– Yläkoulun remontti käynnistyy kesäkuussa ja sen oppilaat siirtyvät koko syyslukukaudeksi Männäisten koulutiloihin. Remontin pitäisi tulla valmiiksi joulukuussa, joten oppilaat pääsevät joululoman jälkeen palaamaan remontoituun yläkouluun, Nikkari summaa.

Yläkoulussa uusitaan ilmanvaihtokoneet ja -kanavat. Tiloihin tehdään myös rakenteellisia tiivistystöitä ja tehdään tilamuutoksia esimerkiksi auditorioon, jonne rakennetaan muun muassa uusi poistumistie.

– Korjaamme myös mahdollisia löydettäviä vauriorakenteita ja uusimme alakatot. Suunnittelijoiden kanssa on käyty urakkaa läpi ja nyt valmistelemme tarjouspyyntöä. Ilmanvaihtokoneiden hankinta tehdään erillishankintana, Nikkari listaa.

Nikkarin mukaan Männäisten koulussa tehdään ennen yläkoululaisten muuttoa vielä haitanvähentämistoimia eli sisätilojen ilmanlaatua ja olosuhteita parannetaan, jotta tilat saadaan rakennusten käyttöajaksi turvallisiksi käyttää.

Ilmanpuhdistuslaitteistoja on tarkoitus asentaa yhteentoista luokkaan ja laitteistojen arvonlisäveroton kustannus on noin 38 000 euroa.

Lisäksi kaupungilla on optiona laitteistot Koivula A -rakennuksen pohjakerroksen kahteen luokkaan ja Mäntylä-rakennuksen neljään luokkaan. Jos optiot käytetään, on laitteistojen koko urakkasumma noin 59 500 euroa.

– Rakennukseen tulee tilakohtaisia ilmanvaihtolaitteita ja ilmanpuhdistimia. Myös rakenteita tiivistetään, ilmanvaihtoa säädetään ja sisäilmanseurantalaitteita asennetaan lisää, Nikkari kertoo.

Fakta
Kalannin koulujen tilanne

Yläkoulun remontti alkaa 1. kesäkuuta.
Urakka-aika on kuusi kuukautta.
Yläkoululaiset ovat syyslukukauden väistötiloissa Männäisten koulussa.
Yläkoululaiset muuttavat takaisin omaan kouluunsa joululomalla.
Alakoululaiset muuttavat yläkoulun pihalla oleviin moduuleihin talviloman jälkeisellä viikolla.
Koulutarvikkeet siirretään väistötiloihin talvilomaviikon aikana.
Esikoululaiset muuttavat väistötilamoduuleihin maaliskuussa.
Lähde: Kaupungin tekninen toimi