Kiireettömiä potilaita ei voida ottaa lisää – Muutto, korona ja hoitajapula ruuhkauttivat Ugin hammashoitolan

0
Suun terveydenhuollon johtava ylilääkäri Pälvi Niemi palkkaisi uusiin tiloihin heti yhden hammashoitajan sekä Vehmaalle toisen.

Uudenkaupungin hammashuolto ei ota tällä hetkellä vastaan kiireettömiä ajanvarauksia. Suun terveydenhuollosta voi varata ajan vain päivystykseen tai U-soten muihin hammashuollon toimipisteisiin, Kalantiin, Pyhärantaan, Vehmaalle tai Taivassaloon.

– Meidän oli pakko katkaista aikuisten kiireettömän hoidon ajanvaraus, kun hoitoajat menevät pitkälle. Asiakkaat ovat lykänneet käyntejään varmaan koronan vuoksi ja nyt kaikki haluaisivat yhtä aikaa hoitoon, johtava hammaslääkäri Pälvi Niemi kertoo.

Uudenkaupungin hammashuolto on ruuhkautunut useammastakin syystä. Kun hammashuolto muutti vanhasta terveyskeskuksesta A-sairaalan viereiseen vihreään taloon, vastaanotot oli keskeytettävä kuukauden ajaksi.

– Siihen osasimme varautua.

Mutta sitten hammashoitolassa alkoi henkilöstön sairastelukierre. Potilaita on jouduttu siirtämään eteenpäin, kun sijaisia on ollut vaikea saada.

– Lisäksi meillä on vajetta hammashoitajista. Olemme hakeneet kahta uutta hammashoitajaa, yhtä Uudenkaupungin hammashoitolaan ja toista Vehmaalle. Kaksi hammashoitajaa saisi meiltä heti vakinaisen työpaikan, kun vain jostain hakijoita löytyisi.

Hammashoitajista on muutenkin pulaa, nyt painetta vielä lisää se, että polttoainekustannukset ovat nousseet.

– Jos hakija miettii, lähtisikö hän esimerkiksi Turun seudulta tänne töihin, niin ei näillä polttoainekustannuksilla tänne ole helppo lähteä. Hyvä työilmapiiri ja erinomaiset työskentelytilat voisivat houkutella, mutta kyllä hakija miettii myös, mitä hänelle jää työmatkojen jälkeen palkasta käteen, Niemi ruotii.

Pälvi Niemi toivoo, että uusikaupunkilaiset hakeutuvat hoitoon nyt U-soten muihin yksiköihin tai malttavat mielensä ja hakeutuvat hoitoon myöhemmin. Hän uskoo, että suma saadaan kesään mennessä purettua, kunhan hoitohenkilöstö vain on terveenä.

Hammashoitolaan on tulossa myös lisää henkilöstöä, esimerkiksi kesäksi Uuteenkaupunkiin saadaan kaksi harjoittelevaa hammaslääkäriä lisäresurssiksi.

Niemi vakuuttaa, että kaikki kiireelliset potilaat hoidetaan, vaikka päivystyksessäkin on ruuhkaa. Akuuttihoidon lisäksi hammashoitola tekee lakisääteiset alaikäisten koululaisten hammastarkastukset sekä hoitaa ne potilaat, jotka tarvitsevat hammashoitoa esimerkiksi tulevan leikkauksen tai aloitettavan osteoporoosilääkityksen vuoksi.

Uudenkaupungin hammashoitolan kaltainen tilanne on nyt usean kunnan suun terveydenhuollossa. Osa kunnista antaa kiireettömien ajanvarausten jonon vain kasvaa. Turussa tilannetta on korjattu tarjoamalla asiakkaille palveluseteleitä. Niemen mukaan Uudessakaupungissa potilas lähetetään yksityispuolelle maksusitoumuksella, mikäli hän tarvitsee hoitoa, joka on siellä helpompi toteuttaa.

 

”Suomen hienoin hammashoitola”

Uudenkaupungin hammashoitola on toiminut viitisen kuukautta ns. vihreässä talossa, Mörnenmäellä. Johtava hammaslääkäri Pälvi Niemi on hyvin tyytyväinen tiloihin:

– Meillä Uudessakaupungissa on tulevan hyvinvointialueen ja varmasti koko Suomen hienoin hammashoitola, hän kehuu.

Erityistä kiitosta henkilöstö on antanut tilavista huoneista. Hoitohuoneissa asiakas voidaan hoitaa vaikka vuoteessa, jos hänen terveydentilansa sitä vaatii. Avarat ja korkeat huoneet ovat myös valoisia. Isoista ikkunoista tulee luonnon valoa, lisäksi sähkövalaistus on säädettävissä.

Niemi kiittelee myös, että välinehuollolle on nyt hyvät tilat ja kaikissa huoneissa on turvallisuutta lisäävä pako-ovi.

Taloon hankittiin vain sen verran uutta kalustusta kuin oli tarpeen. Esimerkiksi uusia hoitoyksikköjä hankittiin Niemen mukaan vain kaksi.

– Nyt yksi vanha, 1998 hankittu, hoitoyksikkö meni rikki ja sen tilalle on hankittava kolmas.

Laatikostot ja hyllyköt ovat osittain vanhoja.

Uudenkaupungin hammashuollossa työskentelee nyt parikymmentä työntekijää. Talossa on tilaa vielä lisätä toimintaa. Rakennuksessa on 15 hoitohuonetta, joista 11 on nyt käytössä. Yksi huone on varattu lokakuussa aloittavalle suuhygienistille. Kaupungin budjetissa on varauduttu myös siihen, että Kalannin kaksi hoitoparia siirtyisivät Uuteenkaupunkiin, mutta siirrosta ei ole tehty päätöstä.

Vihreässä talossa on henkilöstölle myös pieni kahvihuone, kesäterassi sekä ruokailu- ja sosiaalitilat.