Kissauutisia

0

Viime viikolla uutisoitiin laajasti jalkapallomaailmaa kuohuttaneesta eläinrääkkäystapauksesta. Englannin valioliigassa pelaavan lontoolaisseura West Hamin pelaajasta Kurt Zoumasta levisi vastenmielinen video, jossa pelaaja löi ja potki lemmikkikissaansa.

Seuraukset olivat mittavat. West Ham langetti pelaajalleen mahdollisimman suuren sakon. Mediatietojen mukaan sakon suuruus on noin 296 000 euroa.

Tämän lisäksi urheiluvälinejättiläinen Adidas purki henkilökohtaisen sponsorisopimuksen ranskalaislähtöisen Kurt Zouman kanssa ja West Hamn joukkueen sponsorina toimiva vakuutus- ja sijoitusyhtiö Vitality ilmoitti ainakin keskeyttävänsä yhteistyön seuran kanssa eläinrääkkäystapauksen takia.

Zouman omistamat kaksi kissaa otettiin huostaan.

Valitettavasti tapaus ei niinkään ole todiste siitä että britit olisivat erityisen eläinrakkaita ja kohtelisivat kaikkia eläimiä kunnioituksella. Internettiin vuodatettu video vain teki tämän eläinrääkkäystapauksen laajalti näkyväksi. Lisäksi valioliigapelaajat ovat monen jalkapallosta innostuneen lapsen ja nuoren esikuvia ja siksi heiltä myös odotetaan fiksua käytöstä.

Myös Suomessa kissat ovat päässeet viime kuukausina otsikoihin. Loppuvuodesta eduskunnassa alkoi kansalaisaloitteen ”Kissakriisi hallintaan” käsittely. Aloitteessa vaaditaan että omistajien on leikkautettava vapaana kulkevat kissat ja lisäksi kissat tuli tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Näin olisi mahdollista estää villien kissapopulaatioiden syntyminen. Eläinrakkaiden kansalaisten lisäksi aloitteen takana seisoo myös satoja eläinlääkäreitä.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000 kisaa ja kissapopulaatioissa elääkin tuhansia kissoja joista kukaan ei huolehdi tai kanna vastuuta. Pääosin populaatiot syntyvät vapaina kuljeskelevien leikkaamattomien kotikissojen jäljiltä.

Esimerkiksi Satakunnassa Kankaanpään eläinsuojeluyhdistys otti viime vuoden aikana kiinni reilusti yli tuhat kissaa. Pahimmassa tapauksessa yhdeltä yksittäiseltä tontilta löydettyjen kodittomien kissojen määrä nousi yli 140.

Kissapopulaatioissa sairaudet leviävät ja pakkanen palelluttaa. Kiinnisaaduilla kissoilla on loisia ja matoja. Eläimet eivät suinkaan elä Disney-saduista tuttua huoletonta seikkailua, vaan niiden elämä on pääosin kipua, kärsimystä ja nälkää.

Eikä kotikissa muutenkaan kuulu Suomen luontoon.

Myönteinen kissauutinen on kuitenkin se, että kissojen hinnat ovat viime vuosina nousseet. Hyvin hoidetusta, rokotetusta ja madotetusta maatiaiskissan pennusta joutuu jo pulittamaan satoja euroja. Tämä pakottaa monen harkitsemaan tarkkaan kissanpennun hankintaa, eikä kotiin enää oteta kissaa hetken mielijohteesta. Tämä toivottavasti johtaa myös siihen että kissoja hoidetaan paremmin, eikä niitä enää entiseen tapaan hylätä luonnon armoille.

Maija Ala-Jääski

toimittaja