Kohti normaalia arkea

0

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti maanantaina kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Yleisötilaisuuksia voi järjestää sisätiloissakin jälleen ilman osallistujarajoitusta. Ratkaisu oli kulttuurialalla hyvin odotettu uutinen.

Myös ravintoloiden tilanne on hellittämässä, kun valtioneuvosto muutti perjantaina asetusta niin, että ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja voidaan pidentää. Mikäli tautitilanteen kehitys jatkuu suotuisana, ravintolarajoituksista luovutaan kokonaan 1. maaliskuuta alkaen. Suomessa on siirrytty hybridistrategiaan, jonka tavoitteena on on vakauttaa yhteiskunnan toimintaa. Siirrymme kohti normaalimpaa arkea.

Terveysviranomaiset muistuttelevat, että koronatoimia on silti yhä jatkettava, sillä epidemia ei ole ohi. Tehohoidon tarve on laskussa, mutta korona on arvaamaton. Voi syntyä vielä uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa epidemian uudelleen pahenemisen.

Epidemian torjunta perustuu nyt ihmisten omaehtoiseen terveysturvalliseen käyttäytymiseen. Vieläkin on jaksettava käyttää maskeja, pitää turvavälejä ja hankkia rokotteet. Koronakamppailua ei ole vielä kokonaan voitettu.

Ravintoloille, kulttuurialalle ja koko yrityskentälle pitäisi silti kyetä lupaamaan, että poukkoilevia rajoituksia ei enää ole tulossa. Kuten Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo toteaa, mahdolliset uudet varianttikierrokset pitäisi pystyä hoitamaan ilman mittavia rajoituskierroksia (TS 16.2.). Poikkeusolosuhteet ovat jatkuneet jo niin pitkään, että yritysten suhdanneodotukset ovat lähteneet laskuun. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-barometrista. Suhdanteita kuvaava saldoluku on nyt 10 prosenttia, kun syksyllä se oli vielä 21 prosenttia. Muutos on merkittävä.

Teija Uitto