Korona näkyy poliisitilastoissa – Ugissa rikoksia 20 prosenttia edellisvuotta vähemmän

0
Viime vuosi oli poliisille Vakka-Suomessa tavanomaista rauhallisempi.

Viime vuosi oli poliisille poikkeuksellinen Vakka-Suomessa. Rikosten määrä on selvästi vähentynyt.

– Vuoteen 2020 verrattuna kaikkien rikosten määrä laski Uudessakaupungissa 20,41 prosenttia. Kun ihmiset ovat olleet enemmän omissa oloissaan, sähläyksiäkin on sattunut vähemmän, rikoskomisario Pekka Filppula Uudenkaupungin poliisiasemalta sanoo.

Ilmiö näkyy koko Vakka-Suomessa. Laitilassa rikosten määrä oli 38,77 prosenttia edellisvuotta alempi, Taivassalossa 36,55 prosenttia, Kustavissa 5,17 ja Vehmaalla 25,66 prosenttia edellisvuotta pienempi. Pyhärannan poliisitilasto ei ole vielä valmistunut.

Uudessakaupungissa eniten vähenivät omaisuusrikokset, joita oli viime vuonna 440, edellisvuonna 509, eli vähennystä on 13,6 prosenttia.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia eli esimerkiksi tappelunujakoita julkisilta paikoilta tilastoitiin viime vuonna 94 (edellisvuonna 107), vähennystä on 12,5 prosenttia.

Filppula sanoo, että vastaavasti poliisin kotitehtävien määrä on jonkin verran lisääntynyt.

Liikennerikoksissakin näkyy laskua. Uudessakaupungissa niitä kirjattiin viime vuonna 416, edellisvuonna 433.

Liikennerikokset ovat niitä tyypillisiä:

– Kaasujalka tuntuu olevan raskas. Törkeitä liikenteenvaarantamisia on kertynyt vuoden mittaan, se on ollut selkeä trendi.

Koko Lounais-Suomen poliisin alueella seksuaalirikokset ovat lisääntyneet. Filppula arvioi, että kynnys näiden rikosten ilmoittamiseen on madaltunut, kun asiaan on kiinnitetty valtakunnallisesti huomiota. Uudessakaupungissa seksuaalirikosten määrä on säilynyt ennallaan. Viime vuonna seksuaalirikoksia kirjattiin 12, edellisvuonna 13.

Huumausainerikoksia Uudestakaupungista kirjattiin viime vuonna yllättävän vähän, vain 59, kun edellisvuonna niitä tilastoitiin 101. Huumausainerikokset ovat piilorikollisuutta, joten niiden määrät perustuvat pitkälti siihen, kuinka paljon poliisi ehtii niitä selvitellä.

– Huumausainerikosten paljastuminen vaatii poliisilta aktiivisuutta. Paikallispoliisille huumausainerikokset tulevat vastaan, mutta aktiiviset toimenpiteet kuuluvat poliisin spesialisteille.

Rattijuopumuksista jo yli puolet on huumausaineista johtuvaa. Filppula muistuttaa, että huumausaineiden käyttö näkyy testeissä useamman vuorokauden ajan.

– Useasti kuljettaja on jäänyt kiinni jo aiemmin samasta rikoksesta, eli ei näitä huumekuskeja määrällisesti kuitenkaan niin valtavaa määrää ole.

Korona-aika on ollut poliisin kannalta poikkeuksellisen rauhallista, mutta Filppula enteilee, että pian tilanne on jo toinen.

– Kun ihmiset lähtevät juhlimaan koronan ja rajoitusten helpottamista, helposti juhlinta voi lähteä käsistä. Kun ihmiset taas liikkuvat, tapahtuukin enemmän.