Koronarajoituksia kevennetään asteittain Varsinais-Suomessa – Maskit 5. luokasta ylöspäin hiihtoloman jälkeen

0
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin keventää maskisuositusta 5. ja 6. luokkalaisille, koska näissä ikäluokissa kuten lapsilla ja nuorilla yleensäkin, tartunnat ovat vähentyneet.

Koronatartuntojen pieni alamäki Varsinais-Suomessa on taittunut. Ilmaantuvuus on pysynyt melko samana, mutta on todellisuudessa korkeampi kuin mitä testien kautta saadaan tietoon.

– Tartuntamäärät ja ilmaantuvuus eivät enää ole laskeneet samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Sen sijaan positiivisten testitulosten osuus on yhä noussut ja on nyt 44,3 prosenttia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on THL:n mukaan 100 000:a asukasta kohti 1 243. Viime viikon ilmaantuvuusluku oli 1 247.

Laaja etätyösuositus on voimassa toistaiseksi ja Varsinais-Suomessa seurataan valtakunnallista suositusta. Tarkoituksena on, että valtakunnallinen etätyösuositus päättyisi 28. helmikuuta.

Hiihtoloman jälkeen eli viikon 9 alusta voidaan luopua maskisuosituksesta 1.–4. luokkalaisille. 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille koululaisille sekä opiskelijoille suositellaan vielä maskia.

Tyksissä on tällä hetkellä 23 koronaviruspositiivista potilasta, joista alle viisi on teho-osastolla. Sairaalapotilaista 13 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi ja 10:llä koronavirus on lisälöydös.

– Tämän sairaalakuormituksen kanssa kyllä toimeen tulemme, mutta toisaalta vuodeosastoilla koronapotilaita on yhä paljon, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Henkilökunnan poissaolot ovat kuitenkin suurempi ongelma kuin koronapotilaiden sairaalakuormitus.

Nyt, kun yhteiskuntaa avataan askel askeleelta, vastuu siirtyy yhä enemmän väestölle. Jokaisen täytyy ottaa vastuuta omasta terveydestään sekä tartuntojen estämisestä.

– Ei meistä kukaan halua lievääkään tautia ja toisaalta, vaikka omikron on osoittanut olevansa yleensä lievempi taudinkuvaltaan, riskiryhmät voivat kuitenkin saada vakavamman taudin. Pikkuhiljaa mennään kuitenkin kevättä päin ja otetaan merkittäviä askelia kohti yhteiskunnan avautumista, Pietilä sanoo.

Rokotusten ottaminen on hidastunut, mutta Varsinais-Suomessa tilanne on hyvä. Ensimmäisen rokotteen on ottanut jo 90,5 prosenttia, toisen annoksen on ottanut 88,1 prosenttia ja kolmannen annoksen 61,2 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä varsinaissuomalaisista.

– Varsinais-Suomessa on noin 58 000 kokonaan rokottamatonta 5 vuotta täyttänyttä ja tämä luku ei todennäköisesti enää paljoakaan laske. Uusia ykkösrokotteita otetaan Varsinais-Suomessa vain noin muutama sata viikossa, Harri Marttila sanoo.