Tänään lauantaina vietetään kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää. Päivällä on pitkät perinteet, sillä juhlaa vietettiin jo Runebergin elinaikana.
Runeberg tunnetaan tietenkin Maamme -laulusta, johon sävelet loi Fredrik Pacius . Tämä 11-säkeistöinen runo aloittaa Vänrikki Stoolin tarinat , jotka ilmestyivät alkujaan ruotsinkielisenä teoksena kahdessa osassa vuosina 1848 ja 1860.
Vänrikin tarinoissa on paljon sanontoja ja lausahduksia, joita käytämme edelleen arjessa ja puhekielessä. Suurin osa niistä on varmasti sellaisia, ettemme edes tiedä siteeraavamme kansallisrunoilijaa.
Tuttu lausahdus on parempaan huomiseen luottava toteamus ”Viel’ uusi päivä kaikki muuttaa voi.” Samoin ”Mihin ehtiikään, jos elää saa”.
Sanontojen ja lausahdusten lisäksi Runebergin nimeen yhdistyy myös hänen nimikkoleivonnaisensa, joka on yhdistelmä vadelmahilloa, mantelia ja keksinmuruja. Kakku valmistettiin periaatteella, otetaan kaapista mitä löytyy. Vaikka Runebergin mukaan “tasan ei käy onnen lahjat”, niin ehkä niin käy kuitenkin uudistetun kakun kohdalla.
Runebergin kakku
Pohja:
50 g murskattuja piparkakkuja
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
0,5 dl mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
125 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl kermaa / maitoa
Kostutus:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
3 rkl mantelilikööriä
Täyte:
2 liivatetta
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
200 g vaniljatuorejuustoa tai mascarponea ja 1–2 tl vanilja-aromia
2 rkl mantelilikööriä, sitruunamehua tai vettä
Päälle:
Kokonaisia vadelmia
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää vuorotellen kuivat aineet ja neste.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada pohjataikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Keitä kostutusliemi vedestä ja sokerista. Lisää likööri, mutta älä enää keitä.
Poista leivinpaperi ja huuhtele irtopohjavuoka.
Siirrä sitten kakkupohja uudelleen vuokaan. Pistele haarukalla jäähtynyt pohja ja valuta liemi päälle.
Laita liivatteet kylmään veteen. Vispaa kerma ja lisää mukaan tuorejuusto. Mausta sokerilla. Kiehauta mantelilikööri tai muu neste ja sulata siihen liivatteet. Sekoita liivatteet tasaisesti kermatäytteeseen ja levitä pohjan päälle tasaisesti.
Vie kakku kylmään ainakin muutamaksi tunniksi.
Koristele kokonaisilla vadelmilla ja tarjolle viedessäsi puhu kuin Runeberg.
Tiina Perähannu-Silvola