Luonto-Liiton innostava kevätseuranta alkaa viikonloppuna

0
Kottarainen on yksi tämän kevään Kevätseurannan kohteista.

Eteläinen Suomi vaipuu vielä reilun lumivaipan alle eikä sää vaikuta kovin keväiseltä. Silti lisääntyvä auringonpaiste ja lintujen laulu antavat lupauksen siitä, että talvi alkaa viimein olla selätetty. Näin kevään korvalla starttaa myös perinteinen Luonto-Liiton Kevätseuranta.

– Vaikka lämpöisempi sää antaa vielä odotella itseään, ensimmäiset kevään merkit kyllä näkyvät jo, vakuuttaa Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Saara Heikkinen.

Ensihavaintoja kevätmuuttajista, kuten kiurusta, on seurantaan Heikkisen mukaan jo tullut. Havaintoja on tehty myös ainakin töyhtöhyypästä sekä kottaraisesta. Kevätseurannan tarkoituksena onkin seurata kevään etenemistä tekemällä havaintoja valikoiduista kasvi- ja eläinlajeista.

Luonto-Liiton Kevätseurannalla on vuosittain vaihtuva teema ja kevään 2022 kampanjan teemaksi on valittu perinnemaisemat. Perinnemaisemia ovat esimerkiksi erilaiset niityt, kedot, hakamaat ja laidunalueet. Suomessa perinnemaisemat eli erilaiset perinnebiotoopit kuuluvat kaikkein uhanalaisimpiin ympäristöihin. Niissä myös elää neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista.

– Perinnemaisemat ovat syntyneet varhaisten elinkeinojen sekä agraarikulttuurin myötä, mutta niistä on tullut uhanalaisia yhteiskunnan ja elinkeinojen muuttuessa,Heikkinen kertoo.

Koska perinnemaisemat ovat ihmistoiminnan tulosta, ne vaativat suojelua ja hoitoa nyt ja tulevaisuudessa säilyttääkseen lajistonsa

– Valitsimme teemaksi perinnemaisemat sillä haluamme kannustaa ihmisiä tutustumaan erilaisiin perinnemaisemiin sekä niissä eläviin arvokkaisiin lajeihin, Heikkinen jatkaa.

Teemalajeihin kuuluu kuusi eri lajia. Niiden seurannan voi aloittaa jo varhain, sillä lajeihin kuuluva kottarainen on yksi varhaisimpia kevätmuuttajia. Kun niityt ja kedot alkavat kuhista elämää myöhemmin keväällä, pääsemme seuraamaan sinisenä kukkivia keto-orvokkeja, niiden lomassa lentävää pörröistä kimalaista, ja verkkaan laiduntavia lampaita.

Teemalajien havainnointia ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa vain perinnemaisemiin. Teemalajien lisäksi Kevätseurannassa seurataan tuttuja kevätseurantalajeja kuten leskenlehteä, leppäkerttua, lepakkoa ja sitruunaperhosta.

Viralliset Kevätseuranta-viikonloput alkavat jo tänä viikonloppuna 26–27.2. ja jatkuvat kahden viikon välein läpi kevään aina 4–5.6. asti. Havaintoja toivotaan varsinkin näiltä virallisilta Kevätseuranta-viikonlopuilta, sillä niiden avulla saadaan arvokasta tietoa lajien runsaudesta tiettynä kevään ajankohtana. Ensihavainnot lajeista ovat myös arvokkaita ja niitä voi lähettää läpi kevään.

Lisätietoa sekä sähköisen havaintoilmoituslomakkeen löydät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Lasten omat kevätseurantakortit voi palauttaa sähköisesti osoitteeseen sieppo.toimitus@luontoliitto.fi tai postittaa osoitteeseen Luonto-Liitto, Mannerheimintie 109, 00280 Helsinki.