Mannerheim: Hitler pelasti Suomen

0

Kauno Pietilältä oli hyvä kirjoitus politiikan kiemuroista 2.2.2022 lehdessä.

Luin Erkki Hautamäen kirjan Suomi Myrskyn silmässä. Kirja perustuu Mannerheimin 70 vuodeksi salaiseksi julistettuun, nyt avautuneeseen arkistomateriaaliin. Kirja kertoo mm. Mannerheimin ja Hitlerin kirjeenvaihdon ja keskustelut toisen maailmansodan ajalta.

Hitler ja Stalin allekirjoittivat Molotov–Ribbentrop-sopimuksen 1930-luvun lopulla ja tarkennuksen 23.8.1939. Sopimuksessa Suomi, Viro, Latvia ja Liettua kuuluivat Venäjän etupiiriin. Venäjä hyökkäsi Suomeen 30.11.1939.

Sattuma puuttuu peliin. Saksalaiset koneet pakottavat Lontoosta lähteneen venäläisen lentokoneen alas. Koneesta löytyi Britannian, Ranskan ja Venäjän 15.10.1939 allekirjoitetun salaisen sotatoimisopimuksen toimeenpanoasiakirjat Saksan tuhoamiseksi.

Britannia ja Ranska nousisivat maihin pohjois-Norjassa ja hyökkäisivät Ruotsin ja Norjan kautta ja Venäjä samaan aikaan Suomen kautta Saksan kimppuun. Hitler raivostui, Stalin petti hänet. Hitler esti Churchillin suunnitteleman maihinnousun Norjaan miehittämällä Norjan, myöhemmin Ranskan.

Lopulta Hitler hyökkäsi Venäjälle. Mikäli brittien, Ranskan ja Venäjän asiakirja Saksan tuhoamiseksi ei olisi tullut Hitlerin käsiin, hän ei olisi miehittänyt Norjaa sen paremmin kuin Ranskaakaan.

Suomi oli talvisodan loppuvaiheessa murtumispisteessä lähes puolustuskyvytön. Venäjä olisi valtavalla ylivoimalla miehittänyt Suomen muutamassa viikossa.

Suomalaiset kävivät toivottomassa tilanteessa rauhanneuvotteluja Moskovassa onnistumatta. Hitler puuttui peliin. Hitler pakotti Stalinin tekemään rauhan Suomen kanssa. Hän ilmoitti Stalinille: Sota Suomea vastaan on lopetettava välittömästi. Ellette lopeta, tulen Suomen avuksi kaikin mahdollisin keinoin. Hitler ilmoitti Mannerheimille: Tehkää rauha kaikin ehdoin, vaikka menettäisitte maa-alueitakin.

Suomen muut rauhanneuvottelijat ihmettelivät Mannerheimin pikaista päätöstä: Tehkää rauha. Mannerheim ei kertonut kenellekään Hitlerin antamasta ohjeesta. Näin myös tapahtui, raskas rauha.

Myöhemmin Mannerheim monologissaan sanoi: Hitler pelasti Suomen. Hän pelasti vielä myöhemmin Suomen kolme kertaa. Miten pienestä Suomen kohtalo oli kiinni. Alas pakotetusta venäläiskoneesta löytyi asiakirja, jossa Stalin petti Hitlerin. Hitler kosti pelastamalla Suomen ja myöhemmin hyökkäämällä Ranskaan ja Venäjälle.

Kirjasta selviää myös, että Hitler miehitettyään osan Puolasta, yritti rauhanneuvotteluja Churchillin kanssa useita kertoja. Churchill vastasi: Ei ikinä, vasta kun Saksa on pois pyyhkäisty maailman kartalta.

Aloittiko toisen maailmansodan sittenkin tuo Ranskan, Britannian ja Venäjän Saksan tuhoamiseksi tarkoitetun sopimuksen joutuminen Hitlerin käsiin. Siinä tapauksessa pääpukari toiseen maailmansotaan olisikin Churchill ja Stalin eikä Hitler. Churchillin arkisto on salattu 100 vuodeksi.

Kun lukee tuon kirjan, huomaa miten pieniä nappuloita pienet maat ovat isojen pyrkiessä päämääriinsä. Mikään lupaus tai sopimus ei pidä.

Niin karmeita tekoja kuin Hitler tekikin, meidän suomalaisten on kiitettävä häntä siitä, että Suomi ja me suomalaiset olemme olemassa ja elossa. Mannerheim kirjoitti: Mikäli Hitler ei olisi pakottanut Stalinia rauhaan, Suomi olisi miehitetty, maata ei olisi ja kansa olisi karkotettu ja tuhottu.

Minun on vielä kiitettävä erityisesti Stalinia, sillä ellei hän olisi hyökännyt Suomeen, en kirjoittelisi tätä, sillä isäni ja äitini tapasivat toisensa Laatokan takana Aunuksen Karjalassa eturintamalla.

Tapio Lipsonen