Mannerheimin ja Hitlerin kirjeenvaihto

0

Tapio Lipsonen kirjoitti Uudenkaupungin Sanomissa 8.2. erittäin mielenkiintoisesta Erkki Hautamäen kirjasta. Kirjassa kerrotaan Mannerheimin ja Hitlerin kirjeenvaihdosta sekä Euroopan politiikasta uutta tietoa. En ole lukenut kirjaa, mutta monta sota-ajan outoa asiaa alkaa näkyä uudessa valossa.

Tässä käy nyt selville, että Ranskalla, Englannilla ja Stalinilla oli yhteinen kirjallinen sopimus Hitlerin Saksan tuhoamiseksi siten, että Englanti ja Ranska hyökkäävät Norjan ja Ruotsin kautta ja Stalin Suomen kautta Saksaan. Stalin petti Hitleriä ja Hitler raivostui.

Suomessa käytiin Talvisotaa, jossa oltiin erittäin suurissa vaikeuksissa.

Hitler käski Stalinia lopettamaan sodan Suomea vastaan heti tai hän käyttää Saksan sotavoimaa. Mannerheimille Hitler esitti välitöntä rauhantekoa Neuvostoliiton kanssa, vaikka huonoillakin ehdoilla. Ja Talvisodan rauha solmittiin yllättäen huonoilla ehdoilla, mitä Suomessa silloin ihmeteltiin.

Rauha tuli kuitenkin viimeisellä hetkellä armeijan kestävyyden kannalta. Suomen armeija sai hengähdystauon.

Mannerheim määräsi välittömästi Talvisodan jälkeen niin sanotun Salpalinjan rakentamistyöt. Tämä Salpalinnoitusketju kulki Suomenlahdelta Jäämerelle noin 10-15 km etäisyydellä uudesta rajasta. Ruotsista tuli apua noin 10 % verran kustannuksista.

Salpalinjan suunnittelijoita hankittiin 400, työväkeä oli 35000 ja 2000 lottaa muonittamassa. Koko tämän työmaan välittömään läheisyyteen Suomen puolelle etelästä pohjoiseen organisoitiin puolustusvoimien aseellinen puolustusvalmius niin, että sotilaat otettiin koko matkalla kunkin alueen miehistä, jolloin kaikilla oli paikallistuntemus. Kaikkiaan väkeä oli 100000 henkeä tällä raja-alueella. Tämä joukko oli rajalla jatkosodan alkamiseen asti, koska pelättiin uutta hyökkäystä.

Salpalinjan työ tehtiin salaisesti. Siviileille siitä ei kerrottu.

Saksan erittäin nopea Tanskan ja Norjan miehitys ihmetytti kaikkia silloin. Norjan armeijalla oli 12 divisioonaa. Hitler otti nämä omaan komentoonsa. Näistä kymmenen divisioonaa sijoitettiin koko Norjan rannikolle Atlanttiin päin suojaksi ja kaksi divisioonaa Hitler lähetti Suomeen siellä ennestään olleiden saksalaisjoukkojen lisäksi. Saksa toi suuren taisteluristeilijänsä Tirpitzin Norjan rannikkoa suojaamaan. Englannin ilmavoimat aloittivat raskaan pommituskampanjan tätä laivaa vastaan, mutta laivan tehokas ilmatorjunta ampui viitisenkymmentä pommikonetta mereen ja työ jäi kesken, mutta myöhemmin laiva onnistuttiin upottamaan Englannin ilmavoimien raskailla tappioilla.

Churchill, Englannin pääministeri tuntui silloin vihaavan Suomea. Englanti julisti sodan Suomelle itsenäisyyspäivänä 1941. Churchill poltti sikaria ja kehui, että hän on juonut viinaa niin paljon, että neljäsosa junavaunua täyttyisi. Erikoista oli, että hän esiintyi kuvissa Suomi-konepistooli kainalossaan.

Hautamäen kirjan tietojen mukaan Suomen pelasti Talvisodassa Hitler, kun hän pakotti Stalinin lopettamaan sodan. Mutta oli muitakin tapauksia, jolloin Hitler pelasti Suomen. Yksi selittämätön asia oli, että kun Viipuri oli jo menetetty, silloin suomalaisten tueksi tuli Saksasta huippuyksikkö syöksypommittajia Kannaksen hyökkäystä torjumaan. Tätä outoa ja nopeaa tapahtumaa ihmeteltiin ja jo silloin epäiltiin, että Mannerheimilla oli joku salainen yhteys Hitleriin.

Asian laajuuden takia tämä esitys jää paljon vajavaiseksi.

Hitlerin juutalaisvainot paljastuivat vasta sodan jälkeen.

Uusi tieto Mannerheimin ja Hitlerin kirjeenvaihdosta muuttaa monta käsitystä Suomen olemassaolon historiasta.

Kauno Pietilä