Meiltä maailmalle: Ukitigissa valmistaudutaan miljoonaluokan urakkaan entsyymitehtaassa

0
Halleista on siivottu kaikki ylimääräinen pois ja uutta materiaalia tuodaan jatkuvasti. Kuvassa toimitusjohtaja Jukka Heikkinen ja kehitysjohtaja Piia Gottshcalk.

Vuoden alku on ollut hurjaa siivous- ja järjestelyaikaa vaativiin teollisuusputkituksiin erikoistuneessa Ukitigissa. Esivalmistushalleihin tarvitaan tilaa, jotta kokonaiskapasiteetista saadaan kaikki irti kahdessa vuorossa. Rekka-autot ajavat useita kertoja viikossa portista ja tuovat uutta materiaalia tullessaan. Yrityksessä valmistaudutaan poikkeuksellisen suureen urakkaan.

– Toteutamme Hangossa Genencor Internationalin tehtaan laajennuksen yhteydessä tehtävän granulaattorin putkituksen ja asennuksen. Työn valmistelut ovat jo pitkällä. Työ kestää elokuulle ja siihen tarvitaan nelisenkymmentä työntekijää. Työmaapäällikkö palkattiin jo viime vuoden puolella, Ukitigin toimitusjohtaja Jukka Heikkinen kertoo.

Genencor on yksi maailman johtavista teollisen biotekniikan yrityksistä. Suomessa sillä on entsyyymitehtaita. Hangossa tehtävän urakan arvo on useita miljoonia euroja. Ukitigin liikevaihto vuonna 2021 oli 7 miljoonaa.

Ukitig on perustettu 1982 ja sen toimialana ovat putkisto-, laite- ja teräsrakenneasennukset sekä pitkäaikaiset kunnossapito- ja huoltotyöt teollisuuden eri asiakkaille.

Neljänkymmenen vuoden aikana Ukitigin työn jälkeä on jätetty teollisuuslaitoksiin ympäri maailman. Yritys työllistää vakinaisesti noin 50 työntekijää ja alihankkijat mukaan lukien määrä on noin 80. Suurin osa on hitsaajia ja asentajia, jotka työskentelevät kohteissa työpareina.

– Tässä työssä on ammattitaidon lisäksi tärkeää myös se, että työpari pystyy hyvään yhteistyöhön. Meillä työntekijät ovat usein matkatöissä ja silloin myös vapaa-ajalla voidaan ollaan yhdessä, kehitysjohtaja Piia Gottshcalk sanoo.

Töitä on koko yrityksen olemassaolon ajan riittänyt hyvin. Työntekijät ovat myös viihtyneet, sillä pisimmät työurat talossa ovat kestäneet yli 30 vuotta. Uusillekin tekijöille olisi tarvetta, mutta alan työvoimapula on huutava.

Myös ammattitaitovaatimukset ovat korkeat, sillä viranomaismääräykset edellyttävät, että jokainen teollisuusputkiston hitsaussauma tarkastetaan ja raportoidaan niin, että se on jäljitettävissä koko toimitusketjun osalta.

– Se, että joku on luokkahitsari, ei sinänsä kerro vielä mitään. Jokaiselle perusaineelle ja hitsaustavalle on oma pätevyyskokeensa.

Kun yhdessä työkohteessa viivytään jopa kuukausia ei riitä, että mukaan otetaan työvälineet, on luotava kokonainen pieni yhdyskunta. Työntekijöille hankitaan asunnot, tarpeelliset huonekalut, tekstiilit ja astiat sekä hoidetaan tilojen siivous. Se on melkoinen palapeli, jossa yhdenkin palan puuttuminen haittaa merkittävästi kokonaisuuden toimimista.

– Minulle on langennut vähän tällainen äidin rooli, miehet voivat soittaa vaikka siitä, että mistä saa puhtaan pyyhkeen, Gottshcalk nauraa.

Jukka Heikkinen aloitti yrityksen toimitusjohtajana viime vuonna. Hän on työskennellyt aikaisemmin 30 vuotta teollisuuden palveluksessa ja johtanut parhaimmillaan tuhannen työntekijän yksikköä.

– Nyt tuntuu hyvältä olla vähän pienemmässä yrityksessä. Tämän alan kilpailu tosin on erittäin kovaa, kun Suomessa on yli 4 000 alan yritystä. Toisaalta me myös työllistämme toinen toisiamme.

Heikkisen mukaan Ukitigissa on suunnitteilla myös laajennus uusille markkinoille.

– Vastaamme Rakeistus Oy:n rakeistuslaitoksen suunnittelusta, esivalmistuksesta ja asennustöistä. Oululainen yritys suunnittelee ja valmistaa tuhkan rakeistuslaitteita sekä rakeistaa tuhkaa metsälannoitteeksi. Tämä yhteistyö mahdollistaa meille kokonaan uudet markkinat, merkittävän kasvun ja tasaisen tuotannon kuormituksen sekä uudenlaiset, kestävään kehitykseen nojaavat tuotantoprosessit.

Meiltä maailmalle -juttusarjassa esitellään uusikaupunkilaisia vientiyrityksiä.

Pirkko Varjo

Fakta

 

Ukitig

Tekee vaativia teollisuuden putkituksia ja laiteasennuksia.

Tukikohta Uudessakaupungissa, toimii koko maassa ja ulkomailla.

Liikevaihto noin 7 miljoonaa euroa.

Työllistää noin 80 ihmistä.

Täytti 40 vuotta.