Miki Helminen valitsi yrittäjyyden – Autoharrastajan tarve laserpuhdistuslaitteistoon poiki liikeidean

0
Uusikaupunkilainen Miki Helminen perusti eri pintojen laserpuhdistusta tarjoavan yrityksensä viime lokakuussa. Tässä hän käsittelee auton ohjaussimpukkaa, jonka saa nopeasti puhdistettua laserin avulla.

Miki Helminen pohti viitisen vuotta omaa yritysideaansa ja asiat loksahtivat nopeasti paikoilleen viime syksynä. Hän otti yhteyttä yrityskehittämö Ukipolikseen ja Uusyrityskeskukseen lokakuun alussa ja jo saman kuun lopulla hänen yrityksensä oli kaupparekisterissä.

– Perustin laserpuhdistusta erilaisille pinnoille tekevän yrityksen yksinkertaisesti siitä syystä, että sellaista palvelua olisin itsekin tarvinnut. Harrastan amerikkalaisten autojen rakentelua ja vanhojen moottoreiden puhdistamisessa laserpuhdistus olisi ollut useamman kerran enemmän kuin tarpeen, Laser cleaning Helminen Oy:n yrittäjä kertoo.

Vielä viime syksynä Helminen oli vakituisessa työsuhteessa laitilalaiseen yritykseen ja teki sen nimissä komennustöitä ympäri maapalloa. Tutuksi ovat tulleet niin Jamaika kuin Alaskakin.

– Olen koulutukseltani koneasentaja ja kävin työkseni huoltamassa laivoja eri maissa. Työ oli kiinnostavaa ja motivoivaa, mutta korona muutti työnkuvaa niin, että ulkomaanreissut jäivät pois ja työt keskittyivät kotimaahan. Jos minulla olisi ollut tavalliseen tapaan jatkuvasti ulkomaankeikkaa, en olisi ehtinyt ajatella koko yrityksen perustamista. Lopulta päätin perustaa oman yritykseni ja irtisanouduin, Helminen muistelee.

Ukipoliksessa Helmistä yrittäjyyden alkutaipaleella tuki yrittäjyysneuvoja Heidi Jaakkola. Jaakkolan avulla Helminen haki muun muassa TE-toimiston starttirahaa.

– Jos olisin yksin lähtenyt perustamaan yritystä, niin olisin tehnyt asioita väärässä järjestyksessä, joten Heidin neuvot olivat kullan arvoisia. Esimerkiksi starttirahahakemus piti olla tehtynä ennen kuin yrityksen vei kaupparekisteriin, muuten olisi katsottu, että yritys oli jo olemassa, joten starttirahaa ei olisi voitu myöntää, Helminen toteaa.

Ennen laseralan yrittäjäksi ryhtymistä Helminen tutustui erilaisiin laserpuhdistuslaitteisiin ja niitä tarjoaviin yrityksiin. Nopeasti hänelle selvisi, ettei hän pääsisi työntekijänä tekemään häntä kiinnostavaan alaan liittyviä töitä, joten oli perustettava oma yritys.

– Tehtaissa ja erilaisissa laitteissa on miljoonia eri materiaaleista valmistettuja osia, joita pitäisi päästä puhdistamaan, mutta osan hankalan sijainnin tai liian työlään purkutyön takia tilanne voi olla ongelmallinen. Tällaisissa tapauksissa laserpuhdistus on usein yksinkertaisin ratkaisu. Myös mittavat suojaus- ja jälkisiivoustyöt jäävät pois.

– Laserpuhdistimen kanssa yltää moneen paikkaan, koska koneessa on 15 metriä pitkä kaapeli, jonka päässä optiikka on, Helminen lisää.

Laseriin valitaan eri parametrit sen mukaan, puhdistetaanko metallia, lasia, puuta, lasikuitua, kiveä, sementtiä tai jotakin muuta materiaalia. Sen jälkeen laitteeseen säädetään lasersäteen kulkunopeus ja pistooli on käyttövalmis. Laserpuhdistimen puhdistusteho selittyy plasmareaktiolla eli pienellä palamisella, mutta puhdistettava pinta ei juurikaan lämpene.

Laitteella saa irti muun muassa maalin, kuivuneen öljyn ja ruosteen. Maalipinnasta on mahdollista poistaa vain esimerkiksi päällimmäinen kerros tai puhdistaa maali kokonaan.

– Teen puhdistustöitä sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Voin tehdä urakan joko verstaallani Orivolla tai ajaa asiakkaan luokse. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että puhdistuspaikalle tulee sähköä.

Miki Helminen hankki laserpuhdistuslaitteensa suomalaiselta valmistajalta. Ensin hän kävi pari kertaa tutustumassa laitteeseen ja sen jälkeen hän sai valmistajalta vielä käyttökoulutuksen. Laite on arkkupakastimen kokoluokkaa ja Helminen saa kuljetettua sitä yrityksensä pakettiautolla.

Helminen pakkaa työkeikalle arkkupakastimen kokoisen siirreltävän laserpuhdistuslaitteen lisäksi teollisuusimurin ja teräksestä valmistetun työpöytänsä. Taskuun hän nappaa vielä vihreillä linsseillä varustetut suojalasit.

– Olen viime aikoina käynyt esimerkiksi Helsingissä puhdistamassa custom-autoja valmistavalle yrittäjälle moottoreita. Jos hän ei olisi tilannut laserpuhdistusta, olisi edessä ollut tinnerin ja teräsharjan kanssa tehtävä työ, Helminen sanoo.

Helmisen laserlaitteesta lähtevä säde voi leveimmillään olla 20 senttiä, joten esimerkiksi V8-kokoisen moottorin pinnan puhdistamiseen menee noin tunti.

– Olen tehnyt myös erilaisia puhdistustöitä esimerkiksi elintarvikealan yrityksiin. Lasertekniikkaan perustuva puhdistus on esimerkiksi kemikaalipuhdistuksia merkittävästi ekologisempi vaihtoehto, hän lisää.

Fakta
Uusien yritysten määrä Suomessa

Valtakunnallisesti yrityksiä perustettiin viime vuonna yhtä paljon kuin ennen koronaa.
Valtakunnallisesti Uusyrityskeskusten tarjoamaa maksutonta yritysneuvontaa on hyödynnetty aiempaa enemmän.
Korona-aika ja etätyö ovat kannustaneet ihmisiä yrittäjyyteen.
Vuonna 2021 Uusyrityskeskusten kautta perustettiin 6 908 yritystä.
Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan Suomeen perustettiin viime vuonna 6 prosenttia enemmän yrityksiä kuin vuonna 2020.
Lähde: Uusyrityskeskus

Vakka-Suomessa uusien yritysten määrä on yhä kasvussa – aiempaa useampi perustaa yrityksen omatoimisesti

Vakka-Suomen Uusyrityskeskuksen palveluneuvontaa hoitaa Ukipolis Oy. Heidän tilastonsa osoittavat, että viime vuonna Ukipoliksessa kävi lukumääräisesti aiempaa enemmän uutta yritystoimintaa suunnittelevia. Uusia yrityksiä perustettiin Ukipoliksen avustamana kuitenkin vähemmän kuin vielä vuonna 2020.

– Kokonaisuudessaan yritysten määrä on kuitenkin kasvanut Vakka-Suomen alueella, mutta ihmiset ovat aiempaa omatoimisempia, eivätkä välttämättä enää hae tai osaa hakea meiltä neuvoja yritystoimintaansa, Ukipoliksen yrittäjyysneuvoja Esa Kerkola sanoo.

Ukipoliksen kautta viime vuonna on perustettu 48 uutta yritystä.
– Esimerkiksi maahanmuuttaja-asiakkaita kävi 15, joista yhdeksän perusti yrityksen, Kerkola laskee.

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan Vakka-Suomeen on viime vuonna kuitenkin rekisteröity 219 eri yritystä. Vuonna 2020 Vakka-Suomeen perustettiin 174 yritystä. Luvut sisältävät sekä toiminimet että osakeyhtiömuotoiset yritykset. Yritykset sijoittuvat pääasiassa rakentamisen, henkilökohtaisten palveluiden ja kauneudenhoidon aloille.

– Yritysten määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2017 lähtien. Tilastoista näkee, että vuosi toisensa jälkeen alueelle on perustettu enemmän firmoja kuin mitä täällä on toimintansa vuoden aikana lopettaneita, Kerkola lisää.

Kerkola uskoo, että korona on aiheuttanut sen, että osa aiemmin yritystä suunnitelleista ei ole lopulta uskaltanut lähteä epävarmoille markkinoille. Toisaalta osa on perustanut yrityksensä pitkän mietinnän jälkeen juuri korona-ajan innoittamana.

– Suurin osa Ukipoliksen avulla perustetuista yrityksistä toimii Uudenkaupungin alueella, toiseksi eniten yrityksiä perustetaan Laitilaan, mutta kaikkiin Vakka-Suomen alueen kuuteen kuntaan on viime vuoden aikana perustettu uusia yrityksiä, Kerkola summaa.