Muistettava päivämäärä ei innostanut väkeä vihille Ugissa

0
Arkipäiviin sijoittuvat, mutta tavallista helpommin muistettavat päivämäärät eivät tuoneet vihkiryntäystä Uudenkaupungin kirkkoihin.

Helmikuussa on kaksi tavallista muistettavampaa päivämäärää: 2.2.2022 ja 22.2.2022. Ympäri Suomen on uutisoitu, että keskelle viikkoa sijoittuviin helposti muistettaviin päivämääriin olisi varattu tavallista arkipäivää enemmän vihkimisiä. Onko näin myös Uudenkaupungin seurakunnassa?

– Kummallekaan päivälle ei ole yhtään varausta. Päivämäärät ovat kyllä houkuttelevia ja jos ne olisivat viikonlopussa, niin ehkä niihin olisi tullut varauksia. Arkisin meillä on hyvin harvoin vihkimisiä tai jos on, niin ne ovat perjantaisin. Suosituin vihkipäivä on lauantai, Uudenkaupungin seurakunnan seurakuntasihteeri Katja Kuusimäki kertoo.

Helmikuun viimeiselle kokonaiselle viikolle ehtisi siis vielä tehdä vihkipaikkavarauksen ja avioliiton esteiden tutkintakin saattaisi valmistua siihen mennessä.

– Esteiden tutkintaa tulee pyytää viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkipäivää, joten periaatteessa tuolloin 22. helmikuuta vihkiminen vielä onnistuisi, Kuusimäki lisää.

Vuonna 2015 Uudenkaupungin seurakunnassa oli suunniteltu vastaavanlaiselle erikoiselle päivämäärälle vihkimisiä puolen tunnin välein. Kalannin kirkossa vihittiin 15.5.2015 Helposti naimisiin -tapahtumassa yhdeksän paria. Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjosi pareille kakkukahvit.

– Tarjolla oli kymmenen vihkiaikaa, joista yksi jäi käyttämättä. Yhdellä parilla oli kutsuttuna jopa 80 vierasta. Heillä taisi olla omat juhlat, kun heidän kohdalleen oli merkitty, että eivät tule kahville. Vieraita oli muilla pareilla kutsuttuna 0–14 henkilöä, Kuusimäki muistelee.

Kuusimäki arvelee, että tuolloin vihkitapahtumaan osallistuneet parit halusivat saada avioliiton solmittua ja osa pareista ”asian pois päiväjärjestyksestä”, kun seurakunta tarjosi tilaisuuden mennä helposti naimisiin.