
– Yhä useampi tuo lemmikkinsä säännöllisesti hammastarkastukseen ja hammaskiven poistoon. Hampaiden kuntoon ja hoitoon kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota, kertoo Hakala.
Hän toivoo, että yhä useampi lemmikinomistaja ottaisi käyttöön myös lemmikin vuosittaiset terveystarkastukset. Sairauksien ennaltaehkäisy ja niiden hoito aikaisessa vaiheessa on aina parempi vaihtoehto.
-Erityisesti ikääntyville lemmikeille säännöllinen terveystarkastus olisi tärkeä asia eläimen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta, muistuttaa Hakala.
Terveystarkastusten puolesta puhuu myös se seikka, että eläimet ovat hyviä piilottamaan kipunsa.
– Ja kun lemmikin kanssa on tekemisissä päivittäin, niin ei välttämättä huomaa eläimessä hitaasti tapahtuvaa muutosta, kuten vaikka laihtumista, toteaa Sanna Hakala.
Hakala oli kymmenen vuotta sitten mukana kun Eläinlääkäriasema Kalanti perustettiin. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon myös eläinlääketieteessä.
– On ymmärretty, että kaikkea ei tarvitse hoitaa lääkkeillä, vaan esimerkiksi ruokavalion muutos voi olla käänteentekevä asia lemmikin iho- tai suolisto-ongelmissa.
Eläinlääketieteen kehittyminen vaatii myös eläinlääkäreiltä ja eläinlääkäriasemalla työskenteleviltä hoitajilta jatkuvaa kouluttautumista.
– Itse olen hakenut lisäkoulutusta nimenomaan kirurgian alalta. Pehmytkudoskirurgia on todella mielenkiintoista ja siinä saa välillä olla myös melkoinen plastikkakirurgi, jotta saa leikkausalueesta siistin ja toimivan. Tästä näkökulmasta haastavampia tapauksia ovat suurten kasvainten poistot raajoista, sillä eläimillä ei raajoissa ole juurikaan ylimääräistä ihoa, toteaa Hakala.
Hakala kokee jatkuvan kouluttautumisen mielekkäänä osana työtä. Henkilökohtaisena haaveena on päästä opiskelemaan vielä tähystyskirurgiaa.
Eläinlääkäriasema Kalanti on toiminut samoissa tiloissa aina yrityksen perustamisesta lähtien.
– Tilat ovat erittäin toimivat ja tilavat. Plussaa on iso, oma parkkipaikka, mikä mahdollistaa sen että sairaan eläimen kanssa pääsee ulko-oven viereen, kertoo Hakala.
Eläinlääkäriaseman tyypillisiä asiakkaita ovat koirat ja kissat. Toki asemalla käy hoidettavana hyvinkin kirjava joukko lemmikkejä.
– Ehkä erikoisin potilas on ollut vastasyntynyt alpakka, joka oli meillä täällä klinikalla puoli vuorokautta tiputuksessa, muistelee Hakala.
Klinikkavastaanoton lisäksi Sanna Hakala tekee tallikäyntejä.
– Hevoset tuovat mukavaa vaihtelua päiviin. Toivottavasti voimme tulevaisuudessa palkata Kalantiin myös toisen eläinlääkärin, niin silloin olisi mahdollista useammin auttaa kiireellisissäkin tapauksissa, kuten vaikka hevosen ähkykohtauksen hoidossa.
Tällä hetkellä asemalla työskentelee Sanna Hakalan lisäksi kolme eläintenhoitajaa. Eläinlääkäriasemalla 10-vuotista taivalta juhlitaan kun koronarajoitukset sen sallivat.