Niina Varjosen harrastuksesta tuli ammatti

0
Niina Varjosen sylissä yksi vakioasiakkaista, kääpiösnautseri Sisu.

– Rakkaudesta lajiin, kiteyttää Niina Varjonen syyn, miksi ryhtyi yrittäjäksi. Ja miksi juuri koirien trimmaajaksi.

Niinan trimmauskulmaa Yliselläkadulla pyörittävällä Varjosella on aina ollut koiria.

– Lapsena oli ajokoiria, kun isä metsästi. Omina koirina on ollut kaksi saksanpaimenkoiraa ja yksi punainen irlanninsetteri. Nyt kotona on punainen irlanninsetteri ja australianterrieri, Varjonen kertoo.

Omat koirat edustavat kahta eri turkkityyppiä, mikä on tärkeää myös työn kannalta. Varjonen on aina tykännyt tehdä käsillään, mistä on apua nykyisessä työssä. Nuorempana hän haaveili kuitenkin aivan toisenlaisesta ammatista.

– Halusin kultasepäksi ja nimenomaan kaivertamaan, mutta minulla on nikkeliallergia, joten tämä piti unohtaa.

Haaveita yrittäjäksi ryhtymisestä oli jo aiemmin, mutta ei lopulta mahdollisuutta toteuttaa niitä. Hän työskenteli viranhaltijana julkisella puolella yli 30 vuotta ja lopulta päätti, että jos ei nyt, niin ei koskaan.

– Opinnot ja työharjoittelu vetivät mukaansa täysin, omien koiriensa hoidosta aina huolta pitänyt Varjonen iloitsee.

Halu oppia oli heti valtava ja vaikka opiskelu edellytti yhtä työharjoittelupaikkaa, hän hankki niitä kolme, Helsingistä, Turusta ja Uudestakaupungista.

– Tein moninkertaisen harjoittelutuntimäärän alan ammattilaisten alaisuudessa ja olin aina menossa tai tulossa, koska halusin käyttää opintovapaani täysipainoisesti alan oppimiseen ja voin todeta, että se kannatti.

Kolmas harjoittelupaikka löytyi U:gin Lemmikkipuodista, josta järjestyi lopulta työpaikkakin.

– Kirsi on suuri tuki ja turva. Hän on tehnyt tätä työtä aiemmin. Jos on jotain huolia, niin rautaisen ammattilaisen apu on lähellä, Varjonen kiittelee Kirsi Saarniota .

Trimmauskulman tilat löytyvät Lemmikkipuodin takahuoneesta. Tila ei ole suuren suuri, mutta riittää hyvin yhden naisen yritykselle.

Korona oli jo iskenyt, kun Pyhärannassa asuva Varjonen aloitti yrityksensä pyörittämisen keväällä 2020. Pandemia on vaikuttanut liiketoimintaankin, mutta suurin vaikutus saattaa näkyä vasta myöhemmin.

– Ihmiset ovat ottaneet paljon koiria koronan aikana. Miten heillä riittää aika koirille, kun ei enää ollakaan niin paljon kotona, Varjonen kysyy.

Ei ole välttämättä saatu sitä rotua, mitä on haluttu, vaan on otettu tilalle joku toinen. Valinnalla voi olla suuri merkitys, sillä eri koirarodut eroavat hoidettavuudeltaan paljon.

– Turkki on koiran takki. Jos sitä ei hoideta kolmeen kuukauteen, sen huomaa. Jos takki on takkuinen, niin koira kärsii siitä. Se ei pääse kunnolla liikkumaan, tulee esimerkiksi epämääräisiä liikeratoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.

Varjonen toivookin, että jos koiran hankkii, olisi myös aikaa huolehtia rakkaasta ystävästään.

– Koira tarvitsee onnellisuuteensa riittävästi aktiviteetteja, mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, paljon rakkautta ja tietysti hyvinvointia, jossa karvapeitteen kunto on tärkeässä roolissa. Osa onnellisuuden avaimista on siis kotona, mutta osaan on saatavissa apua.

Työssä parasta antia on, kun ansaitsee sekä omistajan että koiran luottamuksen. Trimmaus ei kuulu koirien mieliasioihin, mutta hiljalleen ne oppivat luottamaan trimmaajaan.

– Tämä on fyysisesti raskas ammatti. Joutuu olemaan jos jonkinnäköisessä asennossa, eikä koira malta olla paikallaan.

Varjonen kuitenkin lisää, että ei tekisi työtä, jos ei siitä pitäisi.

Osa asiakkaista haluaa jäädä paikan päälle, mutta eivät kaikki. Luottamus ja yhteistyö korostuu myös tässä, sillä pienen paikkakunnan etuna on se, että ehtii vaihtamaan enemmän ajatuksia omistajien kanssa, mikäli he sitä haluavat.

Koiraa käsitellessä Varjonen näkee myös koiran terveyteen liittyviä asioita, joita omistaja ei välttämättä huomaa.

Nuorena hän kuuli usein, että työtä ja harrastusta ei saisi sotkea, mutta hän uskoo sellaisen ajatusmallin jo menneen.

– Työ on jatkuvaa oppimista, koskaan ei ole valmis ja tämän vuoksi mielenkiinto työhön säilyy, Varjonen tunnustaa.

Koirarotuja on yli 300, eikä hänen tarkoituksenaan ole oppia kaikkien asiantuntijaksi, mutta eri turkkityypit on hallittava. Jo opiskeluajoista jäi niin mukava tunne.

– Opintojen kautta sain uusia ystäviä, joiden kanssa on kiva pitää yhteyttä ja ratkoa ongelmia.

Asiakkaita on Turun toiseltakin puolen, mutta pääasiassa lähiseudulta. Oman työn markkinointi ei ole ollut helppoa korona-aikaan.

– Ei ole ollut mätsäreitä (match show), eikä näyttelyitä. Näyttelytrimmaus on oma taiteenlajinsa. Osaan tiettyjen rotujen näyttelytrimmauksen, mutta osa vaatii erikoistumista.

Niinan

trimmauskulma


Yrittäjä: Niina Varjonen

Yrittäjänä alalla: huhtikuussa 2 vuotta

Perustamisvuosi: 2020

Ala: eläinten hoito

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Kirsi Saarnio U:gin Lemmikkipuodista.