Novidassa voi nyt opiskella myös elintarvikkeiden valmistajaksi

0
Novidan elintarvikealan vastaava opettaja Mari Laihonen ja opiskelijat Olha Vyshtakaliuk ja Tuulike Sosi tutkivat laboratoriossa valmistetun viilin koostumusta.

Uudessakaupungissa ammattiopisto Novidassa alkoi lokakuussa elintarvikealan koulutus. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun elintarvikealan perustutkinto on mahdollista suorittaa oppilaitoksessa.

– Toive alan koulutuksen järjestämisestä tuli paikallisilta yrityksiltä, kertoi elintarvikealan vastaava opettaja Mari Laihonen.

Vakka-Suomessa on useita merkittäviä, elintarvikkeita tuottavia yrityksiä, joilla on tarve lisäkouluttaa omaaa henkilöstöä. Ensimmäisessä opiskelijaryhmässä on esimerkiksi viisi opiskelijaa, jotka ovat töissä Munaxilla ja suorittavat elintarvikealan perustutkintoa työn ohessa.

Koulutuksesta valmistuva elintarvikkeiden valmistaja voi työskennellä elintarviketuotantolaitoksen tai -teollisuuden eri tehtävissä tai elintarvikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä.

– Elintarvikealan on yksi tärkeimmistä aloista. Voimme aidosti olla ylpeitä suomalaisen elintarviketuotannon korkeasta laadusta ja hygieniasta, mutta kaikki se vaatii osaamista ja jatkuvaa työtä, muistutti Laihonen.

Koulutuksessa pakollisia tutkinnonosia ovat elintarviketuotannossa toimiminen ja elintarvikealan kunnossapito. Lisäksi kaikki opiskelevat kaikille yhteisiä oppiaineita, kuten äidinkieltä ja matematiikkaa. Valinnaisissa tutkinnonosissa perehdytään esimerkiksi eri elintarvikkeiden valmistukseen.

Opiskelussa ensimmäinen vuosi on oppilaitoksessa tapahtuvaa, teoriapainotteita opiskelua.

– Meillä on Novidassa myös laboratorio, missä voimme tehdä erilaisia käytännön harjoituksia, selvitti Laihonen.

Toinen ja kolmas vuosi opiskellaan pääasiassa elintarvikealan tuotantolaitoksissa ja kauppojen elintarvikeosastoilla.

Lokakuussa aloittaneessa ryhmässä opiskelevat Olha Vyshtakaliuk ja Tuulike Sosi. Molemmat suorittavat opintoja työn ohessa.

– Opiskelu on ollut todella mielenkiintoista, toki suomen kieli aiheuttaa omat haasteensa, totesivat Ukrainasta kotoisin oleva Vyshtakaliuk ja Virosta lähtöisin oleva Sosi.

– Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvä henki oppilaitoksessa vallitsee. Opettajat tukevat ja auttavat opiskelijoita ja heiltä voi aina kysyä neuvoa, kehui Vyshtakaliuk.

Elintarvikealan perusopintoihin on jatkuva haku. Lisätietoja opiskelusta antaa vastaava opettaja Mari Laihonen.