Oi Ukraina

0

Maa vieras on ja kylmä kevät sen

Natalia mua paleltaa

Niin kaukana on ikäväsi maa

ja tuoksuu yössä aistit huumaten akaasia

Elvi Sinervo kirjoitti Natalia -runon sellitoveristaan, vakoojana tuomitusta Natalia Tusulasta ollessaan poliittisena vankina Hämeenlinnan naisvankilassa jatkosodan aikana. Tusula oli suomalainen mutta oli asunut aiemmin Ukrainassa – siitä tuo viittaus. Kaj Chydenius sävelsi runosta erään parhaista työväen lauluista, jonka Agit Prop levytti vuonna 1972.

Näinä päivinä tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta Ukrainan vuoden 2014 verisestä kansannoususta . Poliisin erikoisjoukot ja tarkka-ampujat tulittivat Kiovan Maidan-aukiolle kokoontunutta väkijoukkoa, jolloin yli sata mielenosoittajaa sai surmansa. Käydessämme seuraavana vuonna Kiovassa sen jalkakäytävillä oli edelleen maalattuna kymmenien uhrien ääriviivoja ja asentoja niille paikoille, minne heidät oli ammuttu.

Mielenilmaukset saivat alkunsa jo edellisvuoden marraskuussa kun EU-myönteiset ukrainalaiset alkoivat protestoida presidentti Viktor Janukovytsin päätöstä hylätä valmiiksi neuvoteltu assosiaatio ja vapaakauppasopimus Euroopan Unionin kanssa. Sen sijaan Janukovyts haki tiiviimpää taloudellista suhdetta Venäjän suuntaan. Taustalla oli myös tyytymättömyys vallitsevaan korruptioon ja talouskriisiin. Ukrainassa osa palkasta maksetaan yleisesti ” pimeästi ” ja lahjuksia pitää maksaa joka käänteessä. Opas kertoi, että jopa äitien tulee maksaa kätilölle ja lääkärille, että päästävät uuden vauvan syntymään !

Vallankumouksen vastatoimena Venäjä valtasi vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia Krimin. Lisäksi se aseisti Itä Ukrainan separatisteja ja lähetti omia joukkojaan Luhanskin ja Donetskin alueille. Varma ja murheellinen todiste Venäjän läsnäolosta Itä-Ukrainassa on heinäkuulta 2014, jolloin venäläinen PUK-ohjus harhautui osuen Malaysia Airlinesin lentokoneeseen kaikkien 283 matkustajan saadessa heti surmansa.

Satelliittitiedustelun avulla ohjuslavetin kulkua Venäjältä on voitu seurata tarkasti ja myöskin teosta vastuullisten upseerien nimet on selvitetty. Siitä huolimatta, että heidät voidaan tuomita 283 ihmisen murhasta Venäjä, joka vähät välittää ihmis- ja kansainvälisen oikeuden säännöistä, ei tietenkään tule koskaan luovuttamaan syyllisiä länsimaille.

Myös Viktor Janukovyts on etsintäkuulutettuna joukkomurhasta. Hän tunsi kansannousun keskellä maan alkavan polttaa jalkojensa alla ja päätti 22.2. 2014 paeta Venäjälle Putinin syliin. Mukaansa helikopteriin hän otti tietenkin ensin kaikki valtion kassavarat. Lastina oli kuitenkin niin monta painavaa kultaharkkoa ettei kopteri noussut ilmaan. Vähän piti keventää ja muutama harkko heittää pois kyydistä. Että kyllä on omat murheensa noilla diktaattoreillakin !

Ukrainasta uutisoidessa arvaillaan, milloin Venäjän hyökkää Ukrainaan. Miksi länsimaat autuaasti unohtavat sen, että Venäjän on jo kahdeksan vuotta sitten laittomasti vallannut Ukrainalta Krimin niemimaan ja tälläkin hetkellä taistelee joukkoineen Itä – Ukrainassa. Siellähän vallitsee asemasota, jossa Ukrainan sotilaita ja siviilejä on kuollut yli 3.000. Länsimaat EU:neen ja Natoineen katsovat vierestä täysin neuvottomina kun täydellinen roistovaltio Venäjä ja sen tsaari Putinin pitävät länsimaitten johtajia suorastaan pilkkanaan.

Agit Prop:n Natalia löytyy you tubesta. Jos et sitä kuunnellessasi liikutu ja anna sympatiaasi Ukrainalle, sydämesi on oikealla tai jäässä !

Niin vitkaan siirtyy varjo ristikon

Natalia oi kuuletko

soi yössä rakentajain laulut jo

ne palaavat

ja silloin vapaa on taas Ukraina !

Tarmo Kangas

Kaup. valt.