Oppilaskunnille rahat huutokaupan tuotosta – Koulutavaroiden myynnistä yli 50 000 euroa

0
Yhtenäiskoulun ja lukion vanhojen tavaroiden huutokauppaan muodostettiin useita tuote-eriä. Yhdessä erässä saattoi olla esimerkiksi astiasto, 100 vanhaa puutuolia tai kymmenittäin opetustauluja ja -karttoja.

Uudenkaupungin yhtenäiskoulun ja lukion oppilaskuntaa odottaa iso rahapotti. He saavat nimittäin päättää siitä, minkälaiseen toimintaan yhtenäiskoulun ja lukion koulutavaroiden huutokaupan tuotto eli 50 439,07 euroa käytetään.

Kaupunki myi Huutokaupat.com-sivustolla alkuvuodesta yhtenäiskoulun ja lukion käytetyt ja opetuskäytöstä poistetut opetusvälineet ja kalusteet, joista muodostettiin 106 myyntierää. Myytävät tuotteet oli alun perin hankittu oppilaskäyttöön ja ajan kuluessa ne oli poistettu käytöstä, mutta tavarat oli kuitenkin säästetty.

Uudenkaupungin yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola ja lukion rehtori Esa Pirkola toivoivat, että huutokaupan tuotto siirretään kokonaisuudessaan yhtenäiskoulun ja lukion oppilaskuntien käyttöön. Lopullisen päätöksen asiasta teki keskiviikkona kokoontunut opetus- ja kasvatuslautakunta.

– Oppilaat saavat halutessaan tilata rahoilla vaikka jonkun bändin esiintymään tai he voivat miettiä lähialueille retkiä. Koulujen henkilökunta teki valtavan paljon ilmaisia ylityötä huutokaupan eteen ja takana oli jatkuvasti ajatus siitä, että saisimme sen avulla lapsille aikaiseksi jotakin hyvää, Silvola kertoo.

Keskiviikon opetus- ja kasvatuslautakunnan kokouksessa Tiina Orell-Nacar (kok.) ehdotti, että oppilaskunnat saisivat huutokauppatuotoista käyttöönsä 15 439,07 euroa ja opetus- ja kasvatuslautakunta päättää 35 000 euron käytöstä oppilaiden opiskelun ja henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Hänen ehdotustaan kannatti Granger Simmons (kok.).

Äänin 8-2 ja yksi poissa alkuperäinen ehdotus siitä, että oppilaskunta saisi päättää itse kokonaan rahojen käytöstä jäi lautakunnan päätökseksi.

Ennen Wintteri-monitoimijatalon valmistumista oppilaat käyvät kolme vuotta koulua väistötiloissa esimerkiksi moduuleissa, Novidassa ja seurakunnan kiinteistöissä. Huutokauppavaroin on tarkoitus lisätä heidän viihtyvyyttä väistötiloissa oppilaskuntien omien esitysten mukaisesti.

Silvolan ja Pirkolan mukaan sillä, että oppilaat saavat itse päättää varojen käytöstä, vahvistetaan heidän osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien kokemusta.

Jokainen Viikaisten ja lukion oppilas kuuluu oppilaskuntaan. Oppilaskunnalla on vielä erikseen hallitus, joka voi järjestää halutessaan oppilaille kyselyn siitä, mihin he haluaisivat, että huutokauppavarat käytetään.

– Oppilaskunnan toimintaa ohjaa aina opettaja ja minä annan lopullisen siunauksen rahojen käytölle, joten ihan mihin tahansa rahoja ei voi käyttää, mutta eiköhän niillä nuorille monenlaista mukavaa saada järjestettyä, Silvola lisää.

Silvola on kiitollinen siitä, että koululle arvottomien tarvikkeiden myynnistä tuli huutokaupan kautta näinkin iso tuotto.

– Kiitollinen on oltava myös päättäjille, että saamme kohdentaa rahat oppilaiden hyvinvointiin. Arvelen, ettei summaa saada käytettyä esimerkiksi seuraavan kolmen vuoden aikana, mutta sittenhän siitä on iloa vielä tulevillekin oppilaille, Silvola summaa.