Paikallisjunalle uusia näkymiä

0

Keskustelu paikallisjunaliikenteestä on lähtenyt uusille raiteille. Viime viikolla paikallisjunahankkeen konsulttina toimiva Antero Alku kertoi, että paikallisjunaliikenteen käynnistämisestä kiinnostunut yhtiö suunnittelee Turku – Uusikaupunki -liikenteen lisäksi liikennöintiä myös Turusta Piikkiöön.

Tällä viikolla junakeskusteluun putkahti jälleen uusi näkökulma, kun Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio esitti, että Helsingin junat voisivat ajaa tulevaisuudessa Raisioon saakka. Vainion mielestä Raisio olisi kaupunkiseudun matkaketjun sekä lähijunaliikenteen kannalta hyvä paikka junaliikenteelle.

Vainion ehdotus voi turkulaisten mielestä kuulostaa utopistiselta, mutta Uudenkaupungin kannalta ajatus on hyvä. Uudestakaupungista Helsinkiin matkustavien olisi helpompaa vaihtaa junaa jo Raisiossa kuin vasta Turussa, etenkin kun Turun uusi matkakeskus on yhä vain haavekuva.

Parasta Vainion ehdotuksessa on, että Uudenkaupungin paikallisjunahanke saa potkua keskustelusta. Mitä enemmän henkilöjunaliikenteestä puhutaan, sitä kiinnostavammaksi paikallisjunahanke muuttuu. Osa uusikaupunkilaisista pitää henkilöjunaliikenteen uudelleen käynnistämistä haihatteluna. Perusteluna on, että eihän henkilöjunaliikenne Turusta Uuteenkaupunkiin aiemminkaan kannattanut. Maailma kuitenkin muuttuu, kuten bensatankilla ahkerasti käyneet ovat huomanneet.

Liikenneratkaisuja pitää tehdä eri aikajänteille. Suomea sitovat ilmastotavoitteet merkitsevät, että liikenteeseen tarvitaan uusia tulevaisuuden ratkaisuja. Liikkumisen tulevaisuus 2050 -visiossa arvioidaan, että kun joukkoliikenne on automatisoitua ja kutsuohjattua, oman henkilöauton tarve vähenee.

Teija Uitto