Putkifirmasta kasvoi monialainen yritys

0
Rami (vas.) ja Markus Anttila tarkastelevat piirustuksia Taivassalon terveysaseman remonttityömaalla.

– Korona aiheutti pienen notkahduksen toiminnassa toissa vuonna, mutta viime vuosi oli ennätyksellinen ja tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Näin luonnehtii toimitusjohtaja Rami Anttila LVI-Anttilan lähimenneisyyttä ja näkymiä.

Lokalahdella kotipaikkaansa pitävä yritys on neljän viime vuoden aikana kasvanut puolen miljoonan euron vuosiliikevaihtoa pyörittävästä ja neljästä viiteen työntekijää työllistävästä putkiliikkeestä kahden ja puolen miljoonan euron ja 12–15 työntekijän monialayritykseksi.

– Yrityksille tarjoamme talotekniikan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka kattavat putkitöiden lisäksi erilaiset rakennustyöt aina vesi- ja viemärilinjojen maanrakennuksesta pesuhuoneiden vesieristykseen ja laatoitukseen. Meillä on myös tarvittavat luvat vesierityksestä asbestinpurkuun, Anttila kertoo.

Yrityksen perusti vuonna 2008 Ramin veli Markus , joka vuonna 2017 päätti lähteä opiskelemaan lvi-insinööriksi. Yrityksessä viime vuosikymmenen työskennellyt Rami otti vetovastuun seuraavan vuoden alussa.

– Jouduin käymään sisäistä taistelua ryhtyäkö toimitusjohtajaksi vai lähteäkö opiskelemaan. Edellinen voitti, eikä minusta tullut lähihoitajaa, hän naurahtaa.

Muutoksen myötä yrityksen konttoriksi saneerattiin vanha navetta Ramin kotitalon vierestä Lokalahdelta. Tiloihin tuli myös kuntosali, joka auttaa toimitusjohtajan stressin purussa ja on auki myös muille lähiseudun voimanostajille.

Tuoreena toimitusjohtaja Rami ryhtyi pontevasti haalimaan uutta asiakaskuntaa yritysmaailmasta ja tarjoamaan kokonaisurakoita saneerauksista uudisrakennuskohteisiin.

– Ei se alkuun ihan helppoa ollut, sillä urakoita sai laskea yötolkulla ja ehkä yksi kymmenestä tärppäsi, hän muistelee.

– Kilpailu alalla on ollut ja on edelleen todella raakaa, muistuttaa myös toissa vuonna opintonsa valmiiksi saanut ja takaisin hommin palannut Markus:

– Putkifirmoja menee konkurssiin jatkuvasti.

Ramin mukaan kokonaisvaltaiset urakat erilaisissa kohteissa ovat tätä päivää yritysmaailmassa, koska niiden myötä vastuukuviot selkeytyvät, kun mahdollisista virheistä vastaa yksi ja sama taho. Se kantaa vastuun myös aliurakoitsijoidensa virheistä.

– Yksityisille ajatus on vielä vieraampi, sillä he laskevat saavansa remontit halvemmalla, kun puutyöt tekee tuttu timpuri ja esimerkiksi laatoitukset tuttu muurari. Jos putkimies tarjoutuu hoitamaan myös ne, saattaa kokonaisurakan hinta tuntua kohtuuttomalta, vaikka se sisältää vastuun kaikesta, hän muistuttaa.

– Koronapandemian alku keväällä 2020 aiheutti hetkellisen stopin tilauksissa, kun epävarmuus tulevasta tyssäsi kaikki hankkeet. Pikkuhiljaa rakentaminen elpyi ja meidän tilauskantamme sen mukana. Viime vuoden lopussa oltiin jo hetkittäin tilanteessa, jossa jouduin ilmoittamaan joillekin kyselijöille, että emme pysty pientä hommaa tekemään, Rami kertoo.

LVI-Anttilan päätoimialue on laajentunut läntisestä Vakka-Suomesta kattamaan koko Varsinais-Suomen ja on se tehnyt urakoita myös muualla Suomessa.

Viimeksi yritys päätteli Taivassalon terveysaseman remonttia, jonka se toteutti kokonaisurakkana. Puolen miljoonan euron arvoinen urakka työllisti alihankkijat mukaan luettuna keskimäärin yhdeksän työntekijää vajaan puolen vuoden ajaksi.

Raisiossa yritys aloittelee urakkaa, joka kattaa 60 asunnon kerrostaloyhtiön putkiremontin. Myös se on kokoluokaltaan puolen miljoonan euron arvoinen.

Tulevaisuus näyttääkin veljesten mielestä hyvältä, sillä töitä tekeville riittää.

– Työ on miehen mittari, siteeraa Rami isoisäänsä Tauno Anttilaa , jota hän pitää esikuvanaan yrittäjänä. Taivassalolainen maanviljelijä oli ensimmäisiä, joka ryhtyi louhimaan ja jalostamaan Taivassalon punaista graniittia. Se kannatti aikansa.

Juhani Marttala