Santtion talviuintipaikka on avattu

0
Santtion uimarannan perältä löytyy kaupungin ylläpitämä talviuintipaikka. Yksi ensimmäisistä paikan testaajista oli Katrina Rauman.

Kovasti toivottu ja kaivattu asiallinen talviuintipaikka keskustan tuntumaan on avattu. Paikka löytyy Santtion leirintäalueen reunalta, rantasaunan edustalta.

– Talviunnilla on monenlaisia terveysvaikutuksia ja sen harrastus on koko ajan kasvanut. Uudessakaupungissa sitä on aiemmin voitu harrastaa Haimiossa ja Kaukjärvellä yhdistysten voimin, Santtion paikan ylläpitää kaupunki, kertoi kaupungin liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori.

Rannalle on rakennettu osittain uusi laituri ja laiturin hankittiin pumppulaite, joka pitää avannon avoinna pakkasillakin. Rantasaunaa ei kuitenkaan voida rakenteellisten syiden vuoksi talviaikaan lämmittää.

– Sen sijaan saunan lämmitetyt wc- ja pukeutumistilat ovat avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 17-19. Silloin myös kulkureitit pidetään auki, muinakin aikoina uimassa voi käydä, mutta silloin ei sisätiloihin pääse, mutta valot palavat pimeään aikaan.

Autot tulee jättää parkkiin pysäköintipaikalle uimarannan kohdalla, josta on noin 200 metriä uintipaikalle.

– Tämä on tilapäinen ratkaisu, joka toteutettiin asukkaiden toiveesta. Koko leirintäaluetta koskeva parannussuunnitelma on työn alla ja toivomme, että seuraavalle talvikaudella voimme tarjota saunomismahdollisuuden ja laajemmat aukioloajat.

Laiturin reunaan on kiinnitetty iso opastaulu, jonka turvallisuusohjeita on noudatettava. Esimerkiksi laiturilta ei saa hypätä vetaan, sillä veden syvyys on enimmilläänkin vain noin 1,5 metriä.

– Vedestä on myös otettu näytteet ja se on todettu uintiin kelpaavaksi. Ihan kylmiltään ei kuitenkaan tätäkään harrastusta kannata aloittaa, vaan poiketa ensin vaikkapa Suomen Ladun sivuilta lukemaan aloitusvinkkejä.

Kelien vaihdellessa nopeasti saattaa laituri olla liukas, joten varovaisuus kannattaa. Turvallisuuden vuoksi ei myöskään suositella yksin uimista.