Satama laajentaa aluettaan Suukarissa – Osti Kalasataman Kiinteistöjen ja Lännen Meritien tilat

0
Uudenkaupungin satama laajenee kalasataman ja Hepokarin alueella.

Uudenkaupungin satama on ostanut viime viikkojen aikana kaksi uutta kiinteistöä Suukarista. Toinen osto liittyy Kalasataman kiinteistöt Oy:n omistamaan rakennukseen sekä tontin vuokraoikeuden hankkimiseen kaupungilta. Kalasataman kiinteistöt on entinen Saaristomeren Kala Oy.

Satama osti myös viereisen kiinteistön eli tontin, joka jää Kalasataman kiinteistön ja sataman väliselle alueelle Suukarissa. Kyseessä on Lännen Meritie Oy:n omistama tontti. Tontilla on tyhjillään oleva rakennus, jossa ei ole ollut pitkään aikaan toimintaa. Kauppahinnat eivät ole julkisia.

– Nämä kaupat ovat iso juttu satamalle, koska meillä ei ollut enää yhtään tilaa uusille asiakkaille. Kaikki nykyiset varastot ja kenttätilat ovat täynnä, joten tontti- ja kiinteistökaupat ovat tärkeitä sataman kehittämisen kannalta. Nyt voimme sopia taas uusia asiakkuuksia, Uudenkaupungin Sataman toimitusjohtaja Teemu Vaahtera kertoo.

Satama omistaa tällä hetkellä maata Hepokarista ja Suukarista noin 20 hehtaaria ja uusilla kaupoilla maa-alue lisääntyy vajaalla hehtaarilla.

– Tonttikaupat voivat viedä pitkiäkin aikoja ja osa neuvotteluista on aloitettu jo entisen satamajohtajan eli Esa Soinin aikana, Vaahtera lisää.

Vaikka satama osti Kalasataman kiinteistöiltä vasta vuokraoikeuden tonttiin, niin Vaahteran mukaan suunnitelmissa on myöhemmin tontin lunastaminen kaupungilta satamalle.

Vaahtera kertoo, että satamalla on käynnissä ”monenlaista viritystä” uudesta toiminnasta tai uusista asiakkuuksista, mutta julkisuuteen hän ei halua tässä vaiheessa kertoa niistä tarkkoja tietoja.

– Osa sopimuksista jää tekemättä, koska meillä ei ole ollut tilaa asiakkaille. Toinen syy saattaa olla se, että uusi toiminta ei sovi yhteen jo olemassa olevien tuotteiden kanssa. Esimerkiksi satamaan tuodut uudet autot ja samalle alueelle tarjolla oleva syövyttävien aineiden kuljetus ei oikein kuulostaisi hyvältä idealta, joten sitä riskiä emme ota, hän summaa.

Vaahteran mukaan nyt tehdyt kaupat mahdollistavat sen, että satama voi tulevaisuudessa reagoida nopeastikin uusien asiakkaiden tarpeisiin.

– Kun uutta liikennettä saadaan satamaan, meillä on lyhyt reagointiaika, koska omistamme nyt maata, joka ei vielä ole muussa käytössä. Meillä on valmis tila muokattavaksi uusille asiakkaille, hän korostaa.

Kaupunki on käynnisti aiemmin tänä vuonna Suukarin alueen asemakaavoituksen, jolla raivataan lisää tilaa meri- ja kalasatamalle. Kaupungilla on siis käynnissä myös omia neuvotteluita alueen kiinteistöjen omistajien kanssa.

Vaahtera on selvittänyt, että satamalla olisi vielä tulevaisuudessa muutama mahdollisuus oman alueensa laajentamiseen. Se voi tarkoittaa tonttikauppoja tai sitten esimerkiksi vesialueen täyttöä.

– Näistä ei tällä hetkellä ole vielä sen enempää kerrottavaa, mutta esimerkiksi mahdollinen vesialueen täyttö vaatii raskasta lupaprosessia ja suurta budjettia.