Satavuotias viihtyy kotona– Sotaveteraani Kauko Salmela asuu yhä samassa talossa, jonka rakensi vuonna 1953

0
Kalannin sotaveteraani Kauko Salmela täyttää 100 vuotta perjantaina 18.2.

Kauko Salmela istuu ryhdikkäänä talonsa tuvassa. Tytär, Leena Salmela, on hakenut kaapista puvun ja se on puettu ylle kuvan ottoa varten. Sotaveteraani Kauko Salmela täyttää perjantaina 100 vuotta ja puku oli tarkoitus pukea juhliin.

– Koronan vuoksi vietämme syntymäpäivää nyt vain perhepiirissä, tytär toteaa.

– Kyll mä pitkä ikkä olen pyytäny, mut en luullu, ett se näin menee, on isä tokaissut lapsilleen iästään.

Kauko Salmela on niin hyväkuntoinen, että asuu yhä siinä samassa talossa, jonka rakensi perheelleen Kalannin Elkkyisiin vuonna 1953. Puut kaadettiin omasta metsästä ja talon ympärille rakentui arki. Naimi -vaimon kanssa hän viljeli sokerijuurikasta ja viljaa. Navetassa oli lehmiä, kanoja ja muutama lammas.

Kauko Salmela on lähtöisin Kalannin Suontaan tilan talosta. Hän syntyi yhdeksänlapsiseen perheeseen. Nuorena miehenä oli lähdettävä rintamalle. Salmela taisteli muun muassa Komujärvellä, Ahvenjärvellä, Munjärvellä, Mäntyselällä, Kotajärvellä, Suojärvellä ja Tolvajärvellä. Hänet kotiutettiin 21.11.1944.

– Ei isä ole oikein sodasta mitään puhellut. Hän on muutenkin ollut aina rauhallinen ja puhunut huolensa Taivaan isälle, tytär kertoo.

Sodan jälkeen perheeseen syntyi kolme lasta. Talo Elkkyisiin rakennettiin toisen lapsen syntyessä.

Kauko Salmela on elämässään keskittynyt työhön, perheeseen ja uskoon. Seuroihin ja sotaveteraanien tilaisuuksiin hän on osallistunut mielellään ja Kalannin kirkossa hän on ollut ahkera kävijä.

Vielä yhdeksänkymppisenä hän hiihteli mielellään ja vieläkin silloin tällöin käy kävelyllä tyttären kanssa.

– Isä on aina pitänyt huolta terveydestä liikkumalla.

Luonto on myös tärkeä. Ikkunasta voi seurata vuoden kulkua, lintujen puuhailua ja kettukin aina välillä juoksee pellon poikki.

Kauko Salmela on ollut tyytyväinen siihen elämään, jonka on saanut. Pitkäikäisyytensä hän uskoo johtuvan siitä toivosta, jonka hän saa uskosta. Hänen vanhempansakin elivät pitkään ja perheessä on ollut aina terveelliset elämäntavat.

Parikymmentä vuotta sitten Kauko Salmela jäi leskeksi. Surun hän kantoi itsekseen.

Tytär Leena Salmela kiittelee, kun sotaveteraaneista on huolehdittu. Isälläkin on käynyt fysioterapeutti ja hieroja. Korona-aikana käynnit on kuitenkin perheen pyynnöstä keskeytetty.

Kauko Salmela odottaa kevättä. Nyt piha on niin liukas, ettei sinne oikein voi lähteä. Hän on tyytyväinen, että voi asua yhä kotona. Myös perheestä hän on kiitollinen. Kolmella lapsella on yhteensä viisi lastenlasta ja lapsenlapsenlapsiakin on yhdeksän.

Kauko Salmelan lisäksi Uudessakaupungissa on seitsemän yli satavuotiasta.