Sote-uudistus alkaa hahmottua

0

Aluevaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 2. maaliskuuta. Tulevan hyvinvointialueen organisaatio alkaa vähitellen jo hahmottua. Puolueet ovat neuvotteluissa sopineet, että aluehallitukseen tulee 15 jäsentä. Aluehallintoon tulee lisäksi konsernijaosto, kuusi valmistelulautakuntaa sekä erilaisia neuvostoja ja neuvottelukuntia.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoryhmät sopivat viime perjantaina myös puolueiden paikkajaosta. Aluevaltuuston puheenjohtajuus menee SDP:lle, kokoomus saa aluehallituksen puheenjohtajuuden. Kokoomus nappaa aluehallituksesta kaikkiaan neljä paikkaa, SDP ja keskusta kumpikin kolme, vasemmistoliitto kaksi sekä vaalitulokseen perustuen perussuomalaiset, vihreät ja RKP kukin yhden paikan.

Varsinais-Suomen kokoomus nimesi sunnuntaina ehdokkaansa aluehallituksen puheenjohtajaksi. Täysipäiväiseksi palkkapoliitikoksi on nousemassa Sanna Vauranoja Kaarinasta. Vauranoja varoittaa, että aluevaltuustolla ja -hallituksella on kovia valintoja edessään. Hän esittää, että palvelut luokitellaan lakisääteisiin, vaikuttaviin ja nice to have -tehtäviin (TS 14.2.2). Välttämättömiä palveluja pitää painottaa ja muita tarkastella kriittisesti. Kaikkia lähipalveluja Vauranoja ei lupaa säilyttää.

Vauranojan varoittelut ovat asiallisia, sillä kunnilta hyvinvointialueelle siirtyvä rahoituspohja on niukka. Suurin syntipukki tähän on Turun kaupunki, jonka oma perusterveydenhuolto on kriisissä. Turku on silti sinnikkäästi pitänyt tuloveronsa 19,50 prosentissa. Esimerkiksi meillä Uudessakaupungissa sote-palvelut ovat hyvät, mutta veroprosenttimme onkin 20,75. Nyt kun rahat ja palvelut tasataan, mekin joudumme Turun perusterveydenhuollon kriisin korjaajiksi. Tilanne ei tunnu täysin reilulta.

Teija Uitto