Talviuintikausi päästiin vihdoinaloittamaan

0
Upea auringonlasku kruunasi talven ensimmäisen uintikerran Metsälehdon saunalla.

Vakka-Suomen Latu avasi talviuintikauden viime sunnuntaina. Jo tammikuulle suunniteltu Rakastu talviuintiin -tapahtuma piti siirtää koronan takia, mutta nyt avantoon Metsälehdon saunalla pääsee taas joka sunnuntai. Avajaisavantoon pulahti kaikkiaan parikymmentä uimaria.

– Mukana oli myös ensikertalaisia, meilläkin 9-vuotias lapsenlapsi, joka kävi monta kertaa avannossa. Todella mukavaa, kun pääsi taas tapaamaan uintikavereita ja kaupan päälle saimme vielä upean auringonlaskun, yhdistyksen jäsensihteeri Marianne Viholainen kertoi.

Viholainen nautti itsekin 2,2-asteisesta vedestä. Hänen mukaansa avantouinti rentouttaa ja tuo hyvää oloa.

– Jos on vaikka kiireinen työviikko takana, niin avannossa kaikki huolet unohtuvat. Talviuinti parantaa myös vastustuskykyä, pysyy terveempänä.

Suomen Ladun mukaan talviuintia harrastaa noin 720 000 suomalaista. Lajin suosio on kasvussa joskin suurin harrastajaryhmä on yli 10 vuotta lajia harrastaneet.

Tyypillinen talviuimari on 50–59-vuotias nainen, joka asuu Uudellamaalla. Hän käy uimassa 2–3 kertaa viikossa ja viipyy vedessä korkeintaan 40 sekuntia. Yhä useampi talviuimari menee veteen ilman saunomista. Tärkein syy talviuinnin harrastamiselle oli sen positiivinen vaikutus mielialaan.

Aktiiviuimarien lisäksi lähes puoli miljoonaa ihmistä on ilmoittanut olevansa kiinnostunut lajista, Suomen Latu kertoo. Alkuun pääsee helpolla, eikä laji edellytä suuria välinehankintoja.

Kylmään veteen totuttautuminen kannattaa aloittaa rauhallisesti eikä veteen pidä mennä yksin. Parhaat neuvot saa tottuneilta talviuimareilta.

Metsälehdon sauna on avoinna talviuimareita varten joka sunnuntai klo 16-18.

– Tänne ovat tervetulleita kaikki riippumatta siitä, onko yhdistyksen jäsen vai ei. Saunasta peritään pieni maksu ja sauna on myös vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin silloin, kun yhdistys ei käytä sitä, Viholainen sanoi.

Pirkko Varjo