Teen päivänä naurattaa

0
Sunnuntaina vietetään teen päivää.

Jos Rantakadun liikennevalot ovat liian hitaat, olet kyllästynyt koronaan ja yleensä kaikkeen, ehdotan juomaan teetä. Jos juot kahvia, kiukkusi vain vahvistuu, mutta teellä on rauhoittava vaikutus ja alat jopa naureskella.

Kahvi on kiihkeä ja intohimoinen, se antaa potkua päivään ja monen mielestä tee on liian kesyä. Kahvikansa juo mielellään teensä kitkeränä ja mustana eikä se värin puolesta eroa espressosta.

Kahvin nautinto syntyy kofeiinipiristyksestä. Teessäkin on kofeiinia, mutta sen ”sielu” on L-teaniini, aminohappo, joka tuottaa tutkitusti mielihyvää, rauhoittaa ja ehkäisee masennusta. Se myös hidastaa kofeiinin imeytymistä, ja siksi teen virkistys syntyy hitaammin, mutta kestää pidempään kuin kahvin. Jos olet sekakäyttäjä, niin vuorottele. Aamulla teetä, lounaalla kahvia jne. Näin pysyt koko ajan virkkuna, sydän ei hakkaa eikä vatsa kipristele.

Musta tee on vanha tuttu, vihreä tee ilmestyi kauppoihin vasta 60-luvulla. Kamalan pahaa, koska kukaan ei osannut sitä hauduttaa. Moni joi sitä naama rypyssä, koska – ah, se oli niin terveellistä. Mutta nykyään meillä saa kaikkia maailman teitä; valkoista, keltaista, oolongeja, ja eksoottista puehria, tummaa teetä. Jos ei marketista niin erikoisliikkeistä ja netistä.

Kaikissa laaduissa on kofeiinia ja L-teaniinia, määrä vaihtelee korjuuajasta, sadosta, maaperästä ja käsittelystä johtuen. Musta tee on erittäin kofeiinipitoinen ja eniten käsitelty. Se on tehty kestämään pitkiä kuljetuksia.

Sen vastakohta on valkoinen tee. Niin hento ja vieno, ettei kahvinjuoja löydä siitä edes makua. Se poimitaan varhain keväällä öiden ollessa vielä kylmiä ja vaaleat lehdet ovat hienon, hopeisen nukan peitossa. Lehdet vain poimitaan ja kuivataan.

Tarina kertoo, että sitä saivat poimia vain neitsyet aamukasteen vielä viipyessä ja lehdet napsittiin hopeisilla saksilla. Markettilaaduissa siihen on yleensä sekoitettu erilaisia esansseja, joiden sekaan alkuperäinen hienous katoaa.

Maisteltuna ”naturel” siinä tuoksuu vauvan tukka ja maistuu kevät. Ei kitkeröidy ja maistuu jäähtyneenäkin. Mutta hento väri pettää. Tällä teellä on hyvin vahva, aivoja stimuloiva vaikutus.

Huomenna, Tean nimipäivänä, vietetään valtakunnallista Teen päivää, Se on hauska tekosyy kutsua ystäviä teekylään kokeilemaan eri laatuja. Ennen koronaa e.k. Teen Ystävillä oli Helsingissä tapana järjestää teekävely erikoisliikkeestä toiseen.

Ugissa sen voisi toteuttaa kävelyllä Cafe Aitasta Askondiin ja sieltä teekauppa ”Vihreään Lampaaseen”. Joisimme teetä, kunnes saavuttaisimme onnellisen L-teaniini-huppeli-tilan.

Iloista Teen päivää.

Pirkko Arstila