Tunteikas mielenosoitus Turussa – Uusikaupunkilainen Olga Gotsmanova järkyttyi Venäjän hyökkäyksestä

0
Uusikaupunkilainen Olga Gotsmanova osallistui Turussa lauantai-iltapäivällä tuomiokirkkotorilla järjestettyyn Ukrainan sodan vastaiseen mielenosoitukseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sai kuulla kunniansa lauantaina Turun tuomiokirkkotorilla, jossa Suomen ukrainalaiset ry järjesti Ukrainan sodan vastaisen mielenosoituksen.

Tuomiokirkon portaille ja toriaukiolle kerääntyi arviolta 3000–4000 ihmistä. Mukana mielenilmauksen järjestelyissä ja tapahtumassa oli myös uusikaupunkilainen Olga Gotsmanova, joka auttoi tekemään mielenilmauksen julisteita paikallisessa valokuvausliikkeessä.

Olga kertoo tulleensa Suomeen kymmenen vuotta sitten ja asuneensa viimeiset kolme vuotta Uudessakaupungissa.

– Minä uskon, että Ukraina voittaa sodan, kun kaikki rukoilevat ja tukevat meitä, tuumaili Olga.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan torstaina 24.2. aamuyöstä oli monelle shokki.

– Aavistin kyllä, että jotain pahaa tapahtuu, mutta Venäjän hyökkäys oli silti suuri järkytys. Itselläni on perhettä ja sukua Ukrainassa ja toivon, että Jumala suojelee siellä vanhempiani, veljeni perhettä ja serkkujani. He ovat paenneet Kiovasta pois turvallisemmalle alueelle pommituksilta suojaan.

Olga muutti Suomeen työn perässä. Hän toimi ensin karjanhoitoalalla muun muassa Simossa ja Lapinlahdella, mutta muutti sitten etelään.

– Nyt opiskelen prosessiteollisuuden alaa. Suomi on kiva ja rauhallinen maa. Uudessakaupungissa on ihan mukava asua, kertoili Olga.

Mielenosoituksen tunteikkaat puheenvuorot huokuivat vahvaa yhteishenkeä ja puolustustahtoa, mutta myös syvää surua. Julisteet kirkuivat Putinia tuomiolle.

Yhdistyksen puheenjohtaja Olena Herasymenko kertoi, että tavoitteena oli vahvistaa yhteishenkeä. Yhdistyksessä on mukana 140 jäsentä, mutta paikalla oli paljon ihmisiä muun muassa Turun ympäristökunnista ja pääkaupunkiseudulta.

Suomalaisia kiiteltiin avusta ja tuesta ja ihmisiä rohkaistiin kertomaan sodasta sosiaalisessa mediassa ja myös ulkomaisille ystäville. Puheissa vakuuteltiin, ettei Ukraina luovu Krimistä ja kaikki valloittajat ajetaan pois maasta. Slava Ukraini -huudot eli kunniaa Ukrainalle -huudot kaikuivat torilla.

– Suomeen tulevat ukrainalaiset pakolaiset kiittävät tekemällä töitä. Ukrainalle voi lahjoittaa yhdistyksen kautta myös tavaroita, lasten kenkiä, leluja ynnä muuta, kertoi puheenjohtaja.

Mielenosoittajat vaativat sotarikollisia tuomiolle ja sotakorvauksia aikanaan Ukrainalle. Puheenvuoroja käyttivät myös suomalaiset, joiden vanhemmilla tai esivanhemmilla oli kokemusta sodasta ja evakkoon joutumisesta. Tilaisuus kesti vajaat kolme tuntia.

Tiina Vehanen