Tyks Majakkasairaala avautuu Turussa – U-sairaala jää vielä käyttöön

0
Yksi hakuun tulevista viroista on Tyks / sairaalapalveluiden tulosaluejohtajan tehtävä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) Majakkasairaala on valmis ottamaan vastaan asiakkaita. Uuden sairaalan kävijämääräksi arvioidaan yli 100 000:a vuodessa. Tyks Majakkasairaala sijoittuu Turussa muiden yksiköiden Helsinginkadun päälle, mutta kiinteistön osoitteena on Savitehtaankatu.

Tyks Majakkasairaalan avautuu asiakkaille ystävänpäivänä, jolloin pääosa muutoista on saatu valmiiksi. Kahden viikon ajan muuttoautot ovat ajaneet tiuhaan Tyksin mäellä. Yksiköitä U-sairaalan lisäksi on muuttanut myös esimerkiksi Dentalia-rakennuksesta.

– Majakkasairaala uudistaa monella tavalla toimintaamme. Erikoisalojemme yhteistyö paranee ja toimintamme tehostuu, kun raskas kirurgia on keskitetty Majakkasairaalan ja T-sairaalaan, sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvaa.

Lasten ja nuorten päivystys 2. kerroksessa sekä raskauspäivystys ja synnytysosasto 3. kerroksessa ovat jo toiminnassa. Ensimmäinen vauva Majakkasairaalassa syntyi muuttopäivänä 10. helmikuuta.

– Olemme todella iloisia siitä, että meillä on nyt viihtyisät ja toimivat tilat perhekeskeisen hoidon toteuttamiseen. Naistentauti- ja syöpäpotilaidemme hoito sujuvoituu uusien tilojen myötä. Suunnittelussa huomioitu kriittisten toimintojen läheisyys lisää valmiuttamme erityistilanteiden hoitoon, naistenklinikan toimialuejohtaja Kaarin Mäkikallio sanoo.

Lasten ja nuorten vastaanotot ja osastot ovat myös jo muuttaneet. Esimerkiksi keskosvauvojen vaativat muutot saatiin turvallisesti tehtyä sairaaloita yhdistävien tunneleiden kautta. Kuljetukseen osallistui usean henkilön tiimi.

Lasten ja nuorten sairaalajaksolla perheen mukanaolo on tärkeä hoidon onnistumisen kannalta.

– Vanhempien läsnäoloon meillä on nyt erityisesti suunnitellut tilat. Kaikissa huoneissa on avattava vuode vanhemmalle. Pitkämatkalaisille vanhemmille on huoneita, joissa voi esimerkiksi tehdä töitä, toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen kuvaa.

Ensimmäisenä Majakkasairaalassa aloittivat toimintansa korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä foniatrian vastaanotot 7. kerroksessa helmikuun alussa. Vastuualuejohtaja Ilpo Kinnusen mukaan Majakkasairaala parantaa merkittävästi erikoisalojen yhteistyötä pään alueen vaativissa vammoissa ja sairauksissa.

– Teemme paljon yhteistyötä suu- ja leukasairauksien asiantuntijoiden kanssa, jotka ovat Majakassa nyt naapurissamme. Lisäksi koko talon yhteinen leikkausosasto on käytössämme. Tilamme palvelevat hyvin myös polikliinista ja päiväkirurgiaa, joissa asiakas pääsee valvotun heräämötilan kautta kotiin yleensä samana päivänä, hän kuvaa.

Korvaklinikan kaikki vastaanotot, vuodeosasto, kuulokeskus sekä leikkaus- ja päiväkirurgian yksiköt sijaitsevat lähellä toisiaan. Tämä helpottaa yksiköiden yhteistyötä ja on selkeämpää ja mukavampaa myös potilaalle. Majakkasairaalan tilat helpottavat eri yksiköiden yhteistyötä, Majakkasairaalan asiakkaat ovat kaiken ikäisiä.

U-sairaalassa muutot jatkuvat. Rakennuksen sisäinen muutto käynnistyy Majakkaan muuton jälkeen. Useita yksiköitä muuttaa ylemmistä kerroksista alaspäin. Toimintaan jäävät kerrokset yhdestä viiteen toistaiseksi.

– U-sairaala saadaan tyhjäksi vasta, kun olemme saaneet rakennettua lisää uutta tilaa. Seuraavaksi on suunnitteilla lisäsiipi T-sairaalaan. Sairaanhoitopiirin pitkän aikavälin tavoitteena on purkaa U-sairaala ja rakentaa tilalle uusi, Petri Virolainen kertoo.

U-sairaalaan jää vielä lasten ja nuorten klinikan sekä neurokeskuksen, esimerkiksi työ- ja liikennelääketieteen, vastaanottoja. Myös terapeuttien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden vastaanottoja jatkuu U-sairaalassa.

Fakta

 

Majakkasairaalan sijoittuvat

Lasten ja nuorten sairauksien hoito

Naistentautien ja synnytysten hoito

Korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito

Suu- ja leukasairauksien hoito

Kuvantaminen