Työmatkakuluihin helpotusta

0

Perussuomalaiset nostivat polttoaineiden hinnan vaaliteemaksi. Teema herätti kummastusta ja mediassakin tivattiin, miten bensan hinta muka liittyy aluevaaleihin. Perussuomalaiset eivät osanneet teemaa riittävästi perustella tai ainakaan se ei näkynyt vaalituloksessa.

Niin yllättävää kuin se onkin, asioilla on kuitenkin yhteys toisiinsa. Polttoaineiden hinnat nimittäin vaikuttavat työntekijöiden rekrytointiin ainakin täällä Vakka-Suomessa. Esimerkki löytyy Uudenkaupungin hammashoitolasta, jossa on hoitajavajetta. Hammashoitolaan ei ole saatu sijaisia, eikä edes kahta vakinaista hammashoitajaa. Kuten johtava terveyskeskushammaslääkäri Pälvi Niemi haastattelussamme toteaa, näillä polttoainekustannuksilla ei ole helppo lähteä tänne töihin esimerkiksi Turun seudulta. Kun hakija miettii, mitä palkasta jää bensakulujen jälkeen käteen, jää työhakemus Uuteenkaupunkiin tekemättä.

Polttoaineiden hinnat pahentavat sitä työvoimapulaa, jota täällä maakunnassa on terveydenhoidon lisäksi myös teollisuudessa, ravintola-alalla ja tällä hetkellä monilla muillakin toimialoilla. Julkinen joukkoliikenne on Vakka-Suomessa viime vuosina vain heikentynyt. Markkinaehtoinen bussiliikenne on harventunut ja vaikka bussit vielä kulkevatkin, niiden aikataulut eivät veny vuorotyöläisen tarpeiden mukaan. Vaihtoehtoa autoilulle ei aina ole.

Onneksi hallitus on päättänyt reagoida polttoaineiden hintoihin. Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että kallistuvaa bensan hintaa kompensoidaan korottamalla työmatkavähennyksen enimmäismäärää määräajaksi. Nosto tulee jo kuluvan vuoden verotukseen.

Toivottavasti ratkaisu helpottaa alueemme työvoimapulaa.

Teija Uitto