Tyynelässä purkutyöt ohi – Merituulikodin vanhimman osan korjausurakka alkamassa

0
Hanke- ja rakennussuunnittelija Virpi Tervonen kertoo, että rakennuksessa tehdään myös lvi-työt. Myös ilmastointi uusitaan.

Uudessakaupungissa on meneillään useita korjausurakoita yhtä aikaa.

– Näin paljon hankkeita ei ole ollut työn alla koko sinä aikana, kun olen ollut Uudessakaupungissa töissä, kaupungin hanke- ja rakennussuunnittelija Virpi Tervonen toteaa.

Yksi hankkeista, Merituulikodin Tyynelän, korjausurakka on tulossa tarjouskilpailutukseen. Sitä ennen rakennuksessa on tehty mittavat purkutyöt. Rakennuksesta on poistettu kaikki vuonna 1999 tehdyt muutostyöt. Tervonen kertoo, että Merituulikodissa on todettu samoja ongelmia, mitä nyt on havaittu kirjastossa, eli takavuosina tehty remontti on johtanut sisäilmahaittoihin. Ilmastointi ja seinien lisäeristykset ovat osasyynä ongelmiin.

Merituulikodin korjaushankkeen suunnittelu alkoi kesällä 2020. Hanke lähti liikkeelle toiminnallisista muutostarpeista. Tutkittaessa rakennusta todettiin tiloissa sisäilman laatuun vaikuttavia haittatekijöitä.

Vaivaistaloksi 1900-luvun alkupuolella rakennetussa talossa on ollut alun perin suuria, 6–8 hengen huoneita. Vuonna 1954 asuinhuoneet jaettiin kahtia.

Vuoden 1999 remontissa on tehty jälleen uutta tilanjakoa, jotta rakennukseen on saatu lisättyä henkilöstön sosiaalitiloja ja ajanmukaistettua asukkaiden peseytymistiloja. Nyt suunnitelmissa on rakentaa kahdelle huoneelle yhteiset wc- ja suihkutilat. Rakennuksessa uusitaan myös lvi-tekniikkaa ja valaistus. Ilmanvaihto menee kokonaan uusiksi.

– Talon korjaamisessa käytetään kestävää rakennustapaa, eli sisä- ja ulkoseiniin tehdään muun muassa savirappaus. Se on hengittävää ja lisäksi historiallisesti perusteltua. Lisäksi koko taloon tulee vesikiertoinen lattialämmitys, Tervonen esittelee suunnitelmia. Myös kylpyhuonetilojen vesieristykset uusitaan niin, että ne vastaavat tämän päivän vaatimuksia. Sprinkler-järjestelmä toteutetaan nykypäivän vaatimusten mukaan, Tervonen kertoo.

Hän korostaa, että korjausurakassa on haettu ratkaisuja, jotka kunnioittavat kansallisromanttisen rakennuksen alkuperäistä ilmettä. Se, mikä on ollut säästettävissä, on säästetty myös kustannussyistä. Esimerkiksi hirsiseinien lahovaurioita on poistettu veistämällä ja uusittu vain ne hirret, jotka ovat olleet täysin lahonneita.

Peruskorjaus keskittyy Merituulikodissa pääasiassa rakennuksen vanhimman osan eli Tyynelän sisääntulokerrokseen. Kellarissa ja yläkerrassa tehdään vähemmän muutoksia.

– Näiden vanhojen rakennusten korjaukset ovat vaativia. On haettava korjaustapoja, jotka ovat kestäviä. Merituulikodissa ollaan nyt tässä pisteessä, kun suunnittelu alkoi 2020, Tervonen vertaa aikataulua kirjastoon.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén arvioi, että Merituulikodin korjausurakkaan menee noin vuosi.

Merituulikotiin 36 asuinpaikkaa

Merituulikoti on jaettu kolmeen eri asumisyksikköön. Remontissa oleva osa on Tyynelän asumisyksikkö ja siihen on tulossa tehostetun palveluasumisen paikkoja 12 asukkaalle.

Myös Valkaman ja Suvannon asumisyksiköissä on kummassakin 12 paikkaa.

Merituulikodissa on nyt paikkoja 24 ja remontin jälkeen 36.