Uki Open Stagessa oli rohkaiseva ilmapiiri

0
Kollegat Annastina Granholm ja Kauko Hyvärinen esittivät yleisölle useita kappaleita soittaen ja laulaen.

Uki Open Stage, eli lava on vapaa -tapahtuma järjestettiin perjantaina ensimmäistä kertaa Uudessakaupungissa. Tapahtuman ideana on tarjota matalalla kynnyksellä lava kenelle tahansa, joka haluaa päästä viihdyttämään yleisöä. Lavalle voi astua suunnitellusti tai täysin suunnittelematta.

Annastina Granholm ja Kauko Hyvärinen astuivat perjantaina suunnitellusti lavalle ja ottivat lavan haltuun laulaen ja kitaraa soittaen. Turkulainen Granholm ja uusikaupunkilainen Hyvärinen ovat työkavereita, jotka ohjaavat yhdessä kehitysvammaisia nuoria musiikkikerhossa.

– Työn parissa huomasimme molempien kiinnostuksen musiikkiin ja tammikuussa sitten tehtiin päätös lähteä mukaan tähän tapahtumaan, Hyvärinen kertoo.

– Ilmoituksen luin netistä ja kiinnostuin jo heti aluksi tapahtuman ainutlaatuisesta konseptista, Hyvärinen jatkaa.

Vaikka lava on vapaa -iltoihin ei tarvitse ilmoittautua, Granholm ja Hyvärinen olivat silti ilmaisseet järjestäjille tulevansa mukaan, kun kerran päätös osallistumisesta oli tehty hyvissä ajoin.

Huolimatta siitä, että mukaan lähteminen päätettiin ajoissa, esiintyjillä oli koronaviruksen takia vain vähän mahdollisuuksia harjoitella.

– Valitettavasti korona on pitkälti estänyt harjoittelua ja kunnolla olemme harjoitelleet tähän vain viimeisen viikon ajan, Hyvärinen paljastaa.

Granholmilta ja Hyväriseltä kuultiin lavalla sekä kantrimusiikkia että klassisempia suomalaisia kappaleita.

– Kappaleet valikoituivat molempien yhteisistä suosikeista, Granholm kertoo.

– Olen kuitenkin itse myös rock-ihminen, Granholm toteaa.

Perjantaina kannustusjoukkoihin saapunut Antti Auramo ei ollut suunnitellut itse esiintyvänsä illan aikana ollenkaan. Lavan ollessa vapaana hän kuitenkin päätti yllättää itsensäkin ja astui lavalle, mikä sopi täydellisesti tapahtuman tyyliin ja tarkoitukseen.

– Minun piti lähteä tänne mukaan vain kuskina, mutta niin siinä vain kävi, Auramo naurahtaa.

Auramo on kahdessa bändissä mukana basistina, joten esiintyminen ei suinkaan ollut hänelle täysin uutta. Soololaulu taas ei hänelle ollut niin tuttua, vaikka esittämäänsä kappaletta hän olikin omien sanojensa mukaan laulanut paljon.

– Norjalainen villapaita on kappaleena sellainen oma vakiokappaleeni, Auramo kertoo.

– En kyllä harkinnut yhtään muita kappaleita, kun päätin astua lavalle, Auramo jatkaa.

Esiintyjien tunnelmaa paransi Crusellissa avoimin mielin liikkeelle lähtenyt yleisö.

– Onneksi oli kerta kaikkiaan lämminhenkinen yleisö, Auramo pohtii.

– Oli kyllä hyvin rohkaiseva ilmapiiri, Granholm komppaa muiden nyökkäillessä mukana.

– Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun esiinnyn yleisölle, joten minua kyllä jännitti esiintyä lavalla, Granholm jakaa.

– Itseäni ei jännittänyt, vaikka en ole laulanut aiemmin muualla kuin karaokessa, Hyvärinen toteaa naurahtaen.

– Kaiken kaikkiaan oli sellainen kokemus, että haluaisimme tulla esiintymään tänne toistekin, Granholm tiivistää esiintyjien tunnelmaa esitysten jälkeen.

Myös tapahtuman järjestäjät pitivät perjantai-iltaa onnistuneena ja suunnitellun mukaisena.

– Tämä sujui niin vapaamuotoisesti kuin oli tarkoituskin, järjestäjänä toiminut kulttuurituottaja Joni Pietiläinen pohtii.

– Idea tähän nimenomaiseen tapahtumasarjaan syntyi viime vuonna, vaikka samankaltaista toimintaa on ollut Uudessakaupungissa aikaisemminkin, kertoo tapahtumaa järjestämässä ollut kulttuuripalveluiden vastaava Petri Hatakka .

– Toivon, että ihmiset uskaltautuvat rohkeasti mukaan seuraavalla kerralla 20.4., vaikka aluksi vain yleisöön, Hatakka rohkaisee.

– Ei kannata sen enempää miettiä osallistumista vaan tulla vain mukaan, Pietiläinen kehottaa.

Iiris Soininen