Ukikyytejä kertynyt jo lähes 2000–Kutsuliikennepilotti loppuu kesäkuussa

0
Ukikyyti toimii kutsuperiaatteella, eli kyyti pitää tilata ja autoon voi tulla myös muita matkustajia.

Joulukuussa alkanut Ukikyyti-kutsuliikenne on tavoittanut matkustajia jopa enemmän kuin liikenteen järjestäjät ovat odottaneet.

– Kaikki käyttäjäodotukset ovat ylittyneet. Tammikuun alusta lähtien joka viikko matkustajia on ollut aina vain enemmän. Koronasta huolimatta kutsuliikenne on ollut suosittua, mikä kertoo, että palvelulle on todellinen tarve, hankkeessa asiantuntijana toiminut Vili Lehtinen Movili Oy:sta kertoo.

Tähän mennessä Ukikyytejä on tilattu jo noin 1800. Helmikuun ensimmäisellä viikolla tehtiin käyttäjäennätys, kun kyytejä ajettiin yli 350.

Lehtisellä on pitkä kokemus kutsuliikenteestä. Hän on vetänyt Espoossa kutsuliikenne-kokeilun sekä työskennellyt kansainvälisellä kutsukyytitoimijalla. Nyt hän edistää liikenneratkaisuja oman yrityksensä kautta. Lehtinen on päässyt tutustumaan kutsuliikenteeseen eri puolilla maailmaa. Hän kehuu, että Uusikaupunki on ratkaisussaan Suomessa selvä edelläkävijä:

– Uudessakaupungissa massat eivät riitä siihen, että rakennetaan ratikkarataa, metroa tai tiheää bussiliikennettä, mutta kutsuliikenne on käyttäjille jopa parempi ratkaisu kuin ratikka tai bussi.

– Kutsukyydin paras puoli on, että se on aito vaihtoehto yksityisautoilulle. Puhutaan monesti, että halutaan kehittää joukkoliikennettä ja tehdä ihmisen elämä mahdolliseksi ilman autoa. Toimenpiteet yleensä jäävät vähäisiksi. Uudessakaupungissa on ollut oikeaa halua rakentaa vaihtoehto yksityisautoilulle, hän kehuu.

Kaupungilla on puolen vuoden sopimus kutsuliikenteestä. LS–Liikennelinjat Oy aloitti liikennöinnin joulukuussa kahdella kuusipaikkaisella minibussilla. Ukikyyti-kutsuliikennettä ajetaan arkisin kello 7–21 ja lauantaisin kello 10–14. Lehtinen sanoo, että koska kyseessä on pilotti, nyt kokeillaan, miten kutsuliikenne toimisi parhaiten Uudessakaupungissa. Jo nyt on huomattu, että kutsuliikennettä käytetään enimmäkseen päiväsaikaan. Iltakäyttäjiä on ollut vielä vähän.

– Odotimme, että Ukikyytejä käytettäisiin myös harrastusmenoihin, mutta niin ei ole vielä käynyt. Sen sijaan yllättävän paljon kyytejä on tilattu päiväkoti-, koulu- ja työmatkoihin.

Asiakkailta on tullut palautetta, että Ukikyydit voisivat alkaa jo varhaisemmin arkisin. Ensi viikosta alkaen kutsuliikenne käynnistyy aamuisin jo kello 05.15. Lisäksi kokeilun aikana palvelualuetta on laajennettu niin, että se yltää Sundholmaan, Vohdensaaren ja Raumantien suuntaan. Lehtinen kertoo, että asiakaspalautteen perusteella palvelualuetta on toivottu laajennettavaksi aina Lokalahteen ja Pyhämaahan asti, mutta siihen ei valitettavasti kokeilun rahoitus riitä. Puolen vuoden kokeiluun kaupunki sai Varsinais-Suomen Ely-keskukselta 50 000 euroa. Mikäli liikennöintiä haluttaisiin jatkaa, kaupungin pitäisi tehdä päätös option käyttämisestä toukokuun alkuun mennessä ja päättää myös lisämäärärahasta.

Lehtinen korostaa, että kaikkea joukkoliikennettä subventoidaan. Kutsuliikennekään ei muutu itsenäisesti taloudellisesti kannattavaksi.

– Kohtuullisella subventioasteella kutsuliikenne kyllä ehdottomasti toimii. Kutsuliikenne on kuitenkin huomattavan laadukasta liikennöintiä verrattuna siihen, että bussi kulkee satunnaisesti ympyrää, hän vertaa, hän vertaa.

Kehityspäällikkö Johanna Taskinen Matkahuollosta kertoo, että jonkin verran on ollut väärinymmärystä palvelun luonteesta:

– Ukikyyti ei ole taksipalvelu vaan joustavaa joukkoliikennettä, jossa yhdistellään eri asiakkaiden kyytejä. Tästä johtuen nouto- ja saapumisaika ilmoitetaan 15 minuutin aikaväleinä ja asiakkaan pitää varautua siihen, että nouto ja saapuminen voivat tapahtua noiden aikaikkunoiden loppupäässä.

Lehtinen arvioi, että Uudessakaupungissa voisi hyvinkin toimia vakinaisesti kutsuliikennettä. Kun kaupunki kilpailuttaisi toiminnan, kilpailutukseen voisivat osallistua myös taksiyrittäjät.

– Samalla autolla, jolla ajetaan Kela-kyytejä, voisi ajaa myös Ukikyytejä.

Jos kutsuliikenne vakinaistuisi kaupunkiin, perheet voisivat luopua kakkosautosta tai vaikka ainoastakin autosta.

Reitit ja Liput – sovelluksesta on tullut ensimmäkseen myönteistä palautetta, mutta vielä myös parannettavaa on.

– Nyt sovellustilaaminen edellyttää aina maksutietojen syöttämistä sovellukseen. Tämä on selkeä puute. Lisäksi ikäihmisille mobiilipankkitunnistautuminen on vierasta. Molempiin on tulossa parannusta kevään aikana.

Matkahuolto järjestää opastustilaisuuden Reitit ja Liput -sovelluksen käyttämisestä 2.3. kello 10–14 Sakunkulmassa.

Asiakkaat ovat toivoneet myös, että Ukikyydin voisi tilata myös kello 16:n jälkeen puhelimella, kun kaikilla ei ole älypuhelinta eikä mahdollisuutta tilata sovelluksella. Puhelinpalvelun ylläpidon kustannukset ovat kuitenkin korkeat.

Matkahuolto on valmis jatkamaan Ukikyydit-kokeilua kesään 2023 asti.

– Toivomme ehdottomasti, että palvelua jatketaan, koska se on lähtenyt todella hyvin käyntiin, Taskinen sanoo.

Fakta

 

Kutsuliikennettä muuallakin Euroopassa

2–5 auton kutsuliikennettä on ympäri maailman, Euroopassa eniten Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Myös Norjassa on useissa kaupungeissa kutsuliikennettä: Sauda (alkaen 2018), Kongsberg (2019), Odda (2020) ja Bodø (2020).

Uudenkaupungin Sanomat pyysi lukijoiltaan kokemuksia Ukikyydeistä. Kutsuliikenne sai hyvin myönteistä palautetta:

Olen käyttänyt Ukikyytiä tosi paljon kauppareissuilla, kun on ollut kylmä tai liukasta ja paljon ostettavaa, niin ei ole huvittanut pyöräillä. Tyttäreni on mennyt sillä monta kertaa kouluun aamuisin, kun on melkein 3 kilometrin koulumatka. Hän on myös mennyt iltaisin sillä kavereidensa kanssa harrastuksiin ja sieltä kotiin. Olen käyttänyt sovellusta, joka on toiminut todella hyvin. Hinta on edullinen. Toivon todella, että tämä pysyisi aina kaupungissamme. Tämä on ihan paras juttu.

Ukikyyti on parasta mitä on asukkaiden viihtyvyyden hyväksi tehty. Uki on laaja kaupunki ja täynnä autottomia ihmisiä, jotka eivät pääse asioimaan. On ihmisiä, joille työmatkat ovat työläitä kaikilla ilmoilla. On ihmisiä, joilla ei ole varaa käydä tervehtimässä rakkaitaan. Ukikyyti on ollut monelle niin kiitollinen palvelu, että kiittävät siitä kyyneleet silmissä. Olen käyttänyt moneen kertaan ja se helpottaa kauppareissuja. Käytän myös tavallisia takseja, mutta monilla ei ole siihen varaa.

Hirveä huoli mitä sitten jos tämä ihanuus loppuu. Ukikyyti on bussin ja taksin välimuoto. Toivon hartaasti, että kokeilu jatkuisi. Elämänlaatu on monen elämässä parantunut. Kiitos kuljettajille. Avuliaita.

Tilaaminen oli helppoa ja kyydin reaaliaikainen seuraaminen iso plussa. Ei tarvinnut turhaan seisoa pakkasessa odottamassa kyytiä, kun pystyit valitsemaan oikean hetken mennä odottamaan ulos.

Olemme kahden aikuisen talous ja taloudessamme on yksi auto. Aina ei kuitenkaan aikataulut osu yksiin ja Ukikyyti onkin mahdollistanut monta matkaa esimerkiksi töihin ja ei ole tosiaan hinnalla pilattu. Ukikyydin aikataulu ja kuljetusalue on sopiva. Sovellus tosin välillä tökkii, saattaa näyttää kyydin saapuvaksi esimerkiksi vasta kahden tunnin päästä, sitten pitää päivitellä monta kertaa ja sitten taas toimii. Yhden kerran mietin, oliko Ukikyydin kuskilla itsellään selvää, miten Ukikyydin kuuluisi toimia. Minulla ja edellisellä asiakkaalla oli miltei sama määränpää suht samansuuntaisesta lähtökohteestakin, oli heittänyt edellisen ensin ja sitten haki minut, kun olisi kuulunut poimia minut myös kyytiin. Kuski tätä itse ihmetteli, että miksi sovellus antaa päällekkäisiä kyytejä noudettavaksi. Noh, eikö julkisessa liikenteessä yleensäkin voi olla monta matkustajaa kerrallaan. Toivottavasti Ukikyyti tavoittaisi paljon myös nuoria kyytiin. Oiva tapa kulkea kaverille tai harrastuksiin! Ukikyydistä pelkästään positiivista kokemusta, toivottavasti tämäntyylinen kutsuliikenne jää pysyväksi. Lauantai-aikataulua voisi kevättä kohden laajentaa parilla tunnilla iltapäivästä.

Hieno palvelu, toivottavasti käyttäjiä riittää ja palvelu jää pysyväksi!

Vähän laajennusta alueeseen ja viikonloppuisin pidemmät ajat.

Kuulin, että Ukikyyti ei jatku yli kesän. Tämän kuultuani järkytyin kovasti ja sydämeni särkyi. En halua että Ukikyyti loppuu koskaan.

Kaupungille iso kiitos, että tarjoaa näin ihanan ja todella tärkeän palvelun. Ihan täys kymppi. Ja matkan hintakin on sopiva.

Tärkeää olisi, että Kalannin mummutkin pääsis kyytiin.