Ukikyyti on osoittanut tarpeensa

0

Uudessakaupungissa ei ole ollut pariinkymmeneen vuoteen sisäistä paikallisliikennettä. Kaupungissa on oltu oman kulkuneuvon tai taksin varassa. On selvää, että tilanne ei voi tällaisena jatkua. Uusikaupunki on Hinku-kuntana sitoutunut kovaan hiilineutraaliustavoitteeseen. Siihen on vaikea päästä vain kävelyä ja pyöräilyä lisäämällä. Kaupungissa tarvitaan myös sisäistä joukkoliikennettä.

Ukikyyti-palvelu on osoittanut, että joukkoliikenneratkaisua on selvästi kaivattu. Palvelun käyttäjämäärät ovat yllättäneet jopa liikenteen järjestäjät. Kun liikenne aloitettiin joulukuussa, oletuksena oli, että Ukikyytiä käyttävät lähinnä vanhemmat ihmiset sekä nuoret harrastuksiin kulkiessaan. Yllättäen kutsuliikennettä onkin käytetty arkiseen kulkemiseen: päiväkoti- ja koulumatkoihin sekä työmatkaliikenteeseen. Käyttäjiltä on tullut jopa sellainen toive, että liikenne alkaisi arkiaamuisin niin varhain, että Ukikyydillä pääsee töihin aamuseitsemäksi.

Kutsuliikennepalvelu on erinomainen ratkaisu Uudenkaupungin kokoiseen kaupunkiin, jossa väestömäärä ei riitä varsinaiseen bussiliikenteeseen. Vaikka Suomessa kutsuliikennettä ei vielä juuri ole, muualla maailmassa se on yleistynyt nopeasti.

Ukikyyti-kokeilulle on rahoitus vain puoleksi vuodeksi. Uusikaupunki voisi olla edelläkävijänä Suomessa ottamassa kutsuliikenteen pysyvästi käyttöön. Palvelu vaatii kaupungilta rahoitusta, mutta kaikki joukkoliikenne on subventoitua. Jos Ukikyydit vakinaistettaisiin, moni perhe voisi luopua ainakin kakkosautosta tai jopa omasta autosta kokonaan. Kutsuliikenne voisi olla myös yksi täky lisää saada kaupunkiin uusia asukkaita. Jos asuminen Uudessakaupungissa onkin halvempaa kuin esimerkiksi Turun seudulla, autoilu nostaa elinkustannuksia. Kutsuliikenne vahvistaisi Uudenkaupungin vetovoimaa, kun autostakin voisi luopua.

Teija Uitto