Ulkopolitiikan historiaa

0

Tämän päivän ulkopolitiikan uutisissa on ihmettelemistä.

Viime sotien jälkeen koko kansakunnan olemassaolo oli vaakalaudalla. Olimme Liittoutuneiden valvontakomission vallan alaisia.

Välittömästi sodan jälkeen valvontakomission johtajan, Stalinin läheisimmän miehen Zhdanovin komennossa Suomen Lotta- ja suojeluskuntajärjestöt lakkautettiin sekä yli sata laulua kiellettiin ja ne unohtuivat. Kirjastot kokivat hävityksen valvontakomission määräyksellä. Kommunistijärjestöt saivat vapaasti tehdä tihutöitä.

USA käytti myös Suomen ilmatilaa U-2 -vakoilukoneilla ja ydinpommittajien harjoituslennoilla Neuvostoliiton alueelle. Suomen ilmatorjunta ei silloin kyennyt estämään tätä. Ja siitä yritettiin olla hiljaa.

Se kuuluisa Neuvostoliiton nootti Kekkoselle hänen ollessaan Havaijilla, josta on puhuttu paljon monenlaista, liittyi Neuvostoliiton kannalta myös näihin Suomen kautta meneviin ilmatilan loukkauksiin Neuvostoliitossa.

Kekkonen joutui menemään Novosibirskiin neuvottelemaan ja ostamaan venäläisiä hävittäjiä Neuvostoliittoon kohdistuvien ilmatilan loukkausten estämiseksi. Suomi osti silloin Neuvostoliitosta Mig-21 -huippuhävittäjiä, joilla oli kaksinkertainen äänennopeus.

Oli vielä paljon ongelmia ohjusten saamisessa ja tutkajärjestelmän rakentamisessa, joka ulottui paljon Suomen rajojen yli. Tämän jälkeen Suomi pystyi valvomaan omaa ilmatilaansa. Yksi Nato-lentäjä kertoi silloin, että Suomen ilmatilaan ei ole enää asiaa, sillä sieltä tulee välittömästi vastaan hävittäjä ja se ajaa niin lähelle, että naaman voisi tuntea.

USA:n lennot Suomen yli loppuivat.

Eversti Halsti sanoi joskus, että Suomen olemassaololle on kaksi elintärkeää asiaa: hyvien suhteiden hoitaminen itänaapuriin ja oman puolustuksen pitäminen ajanmukaisessa kunnossa.

Kauno Pietilä

Kalanti