Varsinais-Suomessa koronatartunnat kääntyneet laskuun

0
Kotikoronatesti voi näyttää esimerkiksi tällaiselta. Arkistokuva.

Koronatapausmäärät ovat selvästi kääntyneet laskuun Varsinais-Suomessa ja tämä heijastuu ilmaantuvuuteen. Tämä ei kerro koko totuutta, koska kaikkia ei testata.

Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on ennätyskorkea, 41,4 prosenttia, ja se on tällä hetkellä luotettavampi mittari kuin taudin ilmaantuvuus.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000:a asukasta kohti 1329 eli yhä korkea, vaikka viime viikon virallinen ilmaantuvuusluku, 1481, oli korkeampi.

– Jatkossa, kun arvioimme koronatilannetta, voimme seurata, milloin näytteiden positiivisuusprosentti kääntyy laskuun, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Niin sanotut kovat mittarit ovat sairaalakuormitus ja kuolleisuus.

– Sairaalakuormitus on Varsinais-Suomessa ollut pienessä vastamäessä kesästä alkaen, eikä ole meillä vielä lähtenyt laskuun, Marttila sanoo.

Tällä hetkellä Tyksissä on 29 koronapotilasta hoidossa, joista alle viisi on tehohoidossa. Näistä potilaista 17 on hoidossa koronavirusinfektion takia ja 12:lla koronaviruspositiivisuus on lisälöydös. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli eilen maanantaina 17 koronapotilasta.

Joulukuu 2021 on toistaiseksi ollut synkin kuukausi koronapandemian ajalta Varsinais-Suomessa. Silloin alueella menehtyi 24 koronaviruspositiivista henkilöä. Tammikuussa 2022 menehtyi 21 ihmistä koronaan, mutta luku voi vielä täsmentyä. Menehtyneiden keski-ikä on koko pandemian ajalta ollut 81 vuotta Varsinais-Suomessa.

Sairastuneiden painopiste on siirtynyt nuoremmasta ikäryhmästä vanhempaan viime viikkojen aikana. Tällä hetkellä koronaan sairastuvat eniten 30–44-vuotiaat. Heidän osuutensa tartunnan saaneista on noin 34 prosenttia. Nuorten aikuisten, 20–29-vuotiaiden, tapausmäärä ja osuus kaikista tartunnoista on hieman pienentynyt.

Koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Ryhmä seuraa epidemiatilannetta ja harkitsee sen perusteella mahdollisista uusista kevennyksistä rajoitussuosituksiin seuraavissa kokouksissaan.

Laaja etätyösuositus ja laaja maskisuositus ovat vielä voimassa Varsinais-Suomessa.